AddToAny

Enorm utregning: Så ille er kjøtt for miljøet

Enorm utregning: Så ille er kjøtt for miljøet
Ifølge en ny, omfattende oversikt kan vi redusere klodens landbruksareal med 75 prosent og CO -utslippene fra landbruket med 50 prosent ved å dyrke korn og grønnsaker i stedet for å holde dyr.
Når veganere forteller deg at det ville være bedre for miljøet hvis vi sluttet å spise kjøtt har de helt rett.

En ny, omfattende oversikt av klimakostnadene ved å produsere kjøtt kontra å dyrke grønnsaker og korn viser nemlig at det er svimlende forskjeller for hvor mye de belaster klimaet.

La oss for eksempelets skyld anta at alle mennesker på planeten ble veganere. Det vil innebære at det globale landbruksområdet kan reduseres med 75 prosent, noe som svarer til et areal på størrelse med USA, Kina, EU og Australia til sammen.

CO -utslippene fra landbruket vil falle til halvparten av det nåværende nivået.

- Matvareproduksjon er en gigantisk miljøbyrde, men det er ikke nødvendigvis resultatet av forbrukernes behov. Miljøbyrden kan reduseres signifikant ved å endre forbruket, forteller hovedforskeren bak den nye studien, Joseph Poore fra Department of Zoology ved Oxford University, i en pressemelding.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

Kveg krever enorme arealer

Den nye studien tar for seg klimakostnadene ved å produsere 40 typer matvarer som representerer 90 prosent av alt det vi spiser (for eksempel storfekjøtt, kylling, fisk, lam, melk, ost, øl, bønner, erte

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt