AddToAny

- Enkelte har for lav terskel til å påberope seg ekspertise

Professor sier hun alltid prøver å uttale seg når journalister tar kontakt, forutsatt at hun har noe å komme med.
Hvorfor er det så mange færre kvinnelige kilder i norske medier? Hvorfor er så mange eksperter menn? Hvorfor ringer mannlige journalister nesten bare til mannlige professorer? Er det sånn at kvinnelige eksperter nesten alltid sier «nei» når de blir spurt?

Dette er noen av spørsmålene som dukker opp når det nok en gang er en forskningsartikkel som viser at det er få kvinnelige ekspertkilder i norske medier.

Journalisten har derfor ringt til tre tilfeldig utvalgte kvinnelige professorer for å høre hvilket forhold de har til mediene.

- Ikke en fribillett

Tora Skodvin, professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo. Forsker blant annet på internasjonal klimapolitikk.

Professor Tora Skodvin. Foto: Universitetet i Oslo

- Blir du ofte ringt av pressen?

- Ikke veldig ofte, av og til. Jeg blir ofte oppringt i desember da det er klimatoppmøter, og ellers hvis noen trenger noe klimagreier til et program eller noe.

- Hvor mange ganger i året sånn cirka?

- Noen ganger i året kanskje. Jeg er en som ofte sier nei, så det er jo forståelig at de ikke ringer så ofte. Jeg sier «nei» hvis jeg blir spurt om ting som er klimarelatert, men som jeg ikke kan noe om eller ikke har forsket på. Da går ikke jeg på radio.

- Det er ikke alle som uttaler seg til mediene som er så nøye på om hvor mye de har forsket på det de snakker om. Men det vet jeg egentlig ikke, det er jo ikke noe jeg har forsket på, så jeg skal være forsiktig å uttale meg om det. Men noen har lavere terskel for å snakke i pressen. Jeg sier «ja» hvis jeg tror jeg kan tilføre noe, hvis ikke, sier jeg nei.

- Det er ingen som har interesse av min private mening om noe. Den eneste grunnen til at jeg skal snakke i mediene, er hvis jeg kan noe og har studert det på en systematisk måte.

- Har du noen gang selv tatt kontakt med pressen for å få dem til å skrive om noe?

- Nei.

- Har du aldri tenkt tanken?

- Nei, det har jeg ikke tenkt på. Men jeg jobber på et sted der det er kommunikasjonsfolk som muligens gjør det på mine vegne. Da jeg tidligere jobbet i Cicero, var det mindre rom for å si nei. Da måtte man være mer synlig.

-Hva synes du om at det er så få kvinnelige professorer som er kilder i norske medier?

- Jeg har et ambivalent forhold til det. Jeg synes det er synd. Det er mange kvinnelige professorer, og mange som kan mye. Det er synd at de ikke har en sterkere stemme. Men samtidig skulle jeg ønske at noen professorer hadde vært mer nøye om hva de snakker om. Jeg er ikke sikker på at det å være professor gir deg fribillett til å snakke om hva du vil.

- Hvis kvinner er mer forsiktige, håper jeg i alle fall at det ikke er fordi de ikke blitt oppringt, at journalister tror de ikke kan tilføre noe.

Uenighet om ekspert-begrepet

Lise Rye, professor i europeiske samtidshistorie ved NTNU.

- Blir du ofte ringt av pressen?

- Nei, jeg vil ikke si det er ofte. Selv s å forsker jeg på blant annet EU, EØS og Norges forhold til EU - temaer som er relativt aktuelle, så jeg blir oppringt fra tid til annen. Toppen én gang i måneden, men ofte sjeldnere, som oftest knyttet til en begivenhet.

Professor Lise Rye. Foto: Idun Haugan / NTNU

- For eksempel brexit?

- Ja, sist ble jeg kontaktet ved 25 års-jubileet til EØS-avtalen.

- Sier du ofte ja eller nei?

- Jeg er selvfølgelig klar over situasjonen med at det er langt flere mannlige akademikere i mediene enn kvinnelige, så jeg prøver alltid å uttale meg, forutsatt at jeg har noe å komme med.

- Samtidig synes jeg at enkelte har for lav terskel til å påberope seg ekspertise. Jeg innser at ekspert-begrepet som mediene bruker ikke alltid er sammenfallende med mitt. Jeg vet ikke om kjønn spiller noen rolle i denne tror det går et skille mellom dem som mener at ekspertise forutsetter egen forskning og dem som ikke gjør det.

- Har du noen gang selv tatt kontakt med pressen for å få dem til å skrive om noe/tipse om en sak/forskning?

- Jeg tror aldri jeg har tatt kontakt med pressen for å fronte egen forskning, nei.

- Hva synes du om at det er så få kvinnelige professorer som er kilder i norske medier?

- Jeg skulle selvfølgelig sett at det skulle vært annerledes. Det jeg tenker at jeg kan gjøre med det, er å svare når jeg blir spurt. Hvorfor journalister forholder seg til det samme kobbelet med mannlige kilder, eller hvorfor kvinnelige akademikere nøler med å svare pressen, må de nesten svare for selv.

- Har du noen formening om det er mest kvinnelige eller mannlige journalister som ringer deg?

- Ja, akkurat der tror jeg kjønnsbalansen er ganske god.

Tar formidling på alvor

C atharina Elisabeth Ar fwedson Wang, professor i klinisk psykologi ved Norges arktiske universitet - Universitetet i Tromsø.

- Hvor ofte blir du cirka oppringt av en journalist?

Catharina Elisabeth Arwedson Wang. Foto: Mona Ødegård

- De siste ukene har jeg fått et par-tre henvendelser, men da var det en stund siden sist. Så cirka én gang i måneden.

- Sier du da oftest ja eller nei?

- Jeg prøver stort sett å si ja, hvis det er saker jeg mener jeg har kompetanse på. Hvis ikke, videreformidler jeg k ontakt til andre forskere. Vi som jobber på universitetet har som oppgave å formidle forskning, som en del av vårt samfunnsoppdrag. Det tar jeg på alvor.

- Har du noen gang selv tatt kontakt med pressen for å få dem til å skrive om noe/tipse om en sak/forskning?

- Ja, lokalt har jeg gjort det. Jeg har tatt kontakt med NRK og avisene Nordlys og iTromsø. Da har det vært forskningsprosjekter som jeg mener har hatt lokal betydning. Sånn sett har jeg et godt samarbeid med dem.

- Hva synes du om at det er så få kvinnelige professorer som er kilder i norske medier?

- Jeg tenker at det er veldig uheldig. Selv om kunnskap er kunnskap, uansett om det er snakk om kvinner eller menn, så kan kvinner ha andre perspektiver og forskningsinteresser som bør komme fram.

- Jeg tenker at årsaken er todelt: kvinner har kanskje en høyere terskel for å si «ja» og menn har kanskje bedre selvtillit. Når de først har blitt spurt én gang, blir de spurt på nytt.

- Det er viktig at kvinner blir spurt. Vi vet jo at det er mange sosiale mekanismer knyttet til det å være rollemodell. Jo flere kvinner som kommer på banen, jo mer naturlig blir det å henvende seg til kvinner.

- Er det oftere kvinner eller menn som tar kontakt med deg?

- Det har jeg ikke tenkt på før, men jo, jeg tror det er oftere kvinnelige journalister som tar kontakt. De kommer ofte på slep med en mannlig fotograf.

Image-text:

Professor Lise Rye ved NTNU er klar over at færre kvinnelige akademikere uttaler seg i mediene.

Foto: Idun Haugan / NTNU

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt