AddToAny

Energioperatør er et yrke i medvind

Elektriker Kurt Helgestad er blitt betatt av vinden. Med seg på laget har han mekaniker Arnt Olav Seglem. Nå underviser de to i vindenergi på Dalane videregående skole. Dette er det eneste tilbudet i landet.
Vinden blåser nesten alltid inn over Jæren og resten av Sør-Vestlandet. Her er et av de mest stabile og gode vindforholdene i landet, for poenget er ikke at det blåser kraftigst mulig for å få en god produksjon. Dette har derfor gjort Rogaland til det fylket der det er bygget ut mest vindkraft frem til nå. Høye, hvite turbiner skyter også opp over resten av landet, og flere er på vei. Dette har ført til et behov for at noen drifter og vedlikeholder anleggene slik at produksjonen snurrer og går. Energioperatør er derfor blitt et eget fag ved videregående skole.

For ti år siden ble det for alvor blåst liv i vindinteressen til Kurt Helgestad. Han var lærer i elektro på Dalane videregående skole i Egersund, og i 2009 ble skolen kontaktet av næringslivet. Beskjeden lød: «det kommer mange vindturbiner her i fylket, så nå må dere hive dere på. Her trengs det fagfolk, og det blir arbeidsplasser.»
- Ja, jeg har vært med så lenge, sier Kurt Helgestad, som er kontaktlærer for klassen. Vi møter han sammen med kollega Arnt Olav Seglem og slår av en prat, før vi går inn i verkstedhallen til elevene. De to er opprinnelig odelsgutter, som har tatt fag- og pedagogikkutdanning, og nå er d
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra I skolen

6435 elever i videregående opplæring sluttet i løpet av skoleåret 2018-2019. Det er langt flere elever som slutter på yrkesfag enn på studieforberedende.
I skolen 09.11.2019
Stigeråsen skole i Skien i Telemark er kåret til vinner av Dronning Sonjas skolepris for likeverd og inkludering 2019. Til sammen var 15 skoler nominert til prisen.
I skolen 09.11.2019
Det er på høy tid at prosessen med utforming av skolestrukturen får et konstruktivt fortegn, skriver Bjørnulf Schanche om det pågående arbeidet med skolestruktur for videregående skoler i Nordland.
I skolen 09.11.2019
Kanskje det er på tide å diskutere bruken av haustferie?" Margret Hagerup, stortingsrepresentant (H) (NRK).
I skolen 09.11.2019
Kjedsomhet kan føre til frafall, ifølge forskningsprosjektet Se videre ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.
I skolen 09.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt