AddToAny

Energioperatør er et yrke i medvind

Elektriker Kurt Helgestad er blitt betatt av vinden. Med seg på laget har han mekaniker Arnt Olav Seglem. Nå underviser de to i vindenergi på Dalane videregående skole. Dette er det eneste tilbudet i landet.
Vinden blåser nesten alltid inn over Jæren og resten av Sør-Vestlandet. Her er et av de mest stabile og gode vindforholdene i landet, for poenget er ikke at det blåser kraftigst mulig for å få en god produksjon. Dette har derfor gjort Rogaland til det fylket der det er bygget ut mest vindkraft frem til nå. Høye, hvite turbiner skyter også opp over resten av landet, og flere er på vei. Dette har ført til et behov for at noen drifter og vedlikeholder anleggene slik at produksjonen snurrer og går. Energioperatør er derfor blitt et eget fag ved videregående skole.

For ti år siden ble det for alvor blåst liv i vindinteressen til Kurt Helgestad. Han var lærer i elektro på Dalane videregående skole i Egersund, og i 2009 ble skolen kontaktet av næringslivet. Beskjeden lød: «det kommer mange vindturbiner her i fylket, så nå må dere hive dere på. Her trengs det fagfolk, og det blir arbeidsplasser.»
- Ja, jeg har vært med så lenge, sier Kurt Helgestad, som er kontaktlærer for klassen. Vi møter han sammen med kollega Arnt Olav Seglem og slår av en prat, før vi går inn i verkstedhallen til elevene. De to er opprinnelig odelsgutter, som har tatt fag- og pedagogikkutdanning, og nå er d
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra I skolen

Når fylkesleder Monika Kvilhaugsvik rusler en tur i heia på Karmøy, lytter hun gjerne til Janis Joplin.
I skolen 18.06.2020
I skolen 18.06.2020
I skolen 18.06.2020
Regjeringen forlenger ut året den midlertidige ordningen som gir permitterte og arbeidsledige rett til å studere eller gå på kurs uten å miste dagpengene. Per 19. mai var det i alt 372.
I skolen 18.06.2020
I mars var 40.000 privatister oppmeldt til totalt 58.000 skriftlige eksamener. Under koronautbruddet har flere tusen meldt seg av, slik at det nå er 34.000 som er meldt opp til 49.000 eksamener.
I skolen 18.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt