BUSKAP
19.09.2016
Endringene i kvalitetstillegget som kom i årets jordbruksoppgjør gjør det enda mer lønnsomt å bruke kjøttfesæd på de dårligste mjølkekyrne.
Ved årets jordbruksoppgjør ble det bestemt at kvalitetstillegget skulle splittes opp. Det endte med at slakt av ung okse, kvige og ung ku som havner i klasse O, får et kvalitetstillegg på kroner 3,-pr kilo. Slakt av de samme kategoriene som går i O+ eller bedre, får et kvalitetstillegg på kroner 7,-pr. kilo. Dette trer i kraft fra 1. januar 2017.
Kvalitetstilskuddet har gitt økte slaktevekter Da kvalitetstillegget ble innført i 2014 førte dette til økte slaktevekter. Hovedårsaken til dette var at NRF-oksen før ble slaktet på rundt 280 kilo. Dette ga en gjennomsnittlig slakteklasse på O-uten fett-trekk. Da valgte de fleste å heve slaktevekta for å få en høyere slakteklasse på NRF-oksen. I 2015 var gjennomsnittlig slaktevekt på NRF-oksen 308 kilo, med 3-i fettklasse, og gjennomsnittlig slakteklasse O. Dette gir et fett-trekk på kroner 1,-. Det er likevel mye bedre å få litt fett-trekk, enn å ikke få kvalitetstillegget. Man kan da se på innføringa av dette tillegget som et positivt tiltak for å øke storfekjøttproduksjonen innenlands.
Større prisforskjeller mellom NRF- og krysningsslakt Ved bruk a
Gå til medietKvalitetstilskuddet har gitt økte slaktevekter Da kvalitetstillegget ble innført i 2014 førte dette til økte slaktevekter. Hovedårsaken til dette var at NRF-oksen før ble slaktet på rundt 280 kilo. Dette ga en gjennomsnittlig slakteklasse på O-uten fett-trekk. Da valgte de fleste å heve slaktevekta for å få en høyere slakteklasse på NRF-oksen. I 2015 var gjennomsnittlig slaktevekt på NRF-oksen 308 kilo, med 3-i fettklasse, og gjennomsnittlig slakteklasse O. Dette gir et fett-trekk på kroner 1,-. Det er likevel mye bedre å få litt fett-trekk, enn å ikke få kvalitetstillegget. Man kan da se på innføringa av dette tillegget som et positivt tiltak for å øke storfekjøttproduksjonen innenlands.
Større prisforskjeller mellom NRF- og krysningsslakt Ved bruk a


































































































