AddToAny

En trist uke for ytringsklimaet

Offentligheten blir fattigere om krenkelseshysteri fører til færre skarpe avistegninger.
Lederartikkel i Adresseavisen. Gjengitt med tillatelse.

Mandag kunngjorde The New York Times at avisen slutter med daglige politiske karikaturtegninger. Det skjer etter at avisen i april beklaget publiseringen av to avistegninger som ble stemplet som antisemittiske. Det er et nedslående tegn i tiden at en av verdens mest innflytelsesrike aviser, tilsynelatende for å unngå bråk, kaster vrak på en sjanger og tradisjon hvor poenget er å sette saker på spissen.

Det var særlig en tegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president, med førstnevnte som førerhund, hvor en blind Donald Trump holder i halsbåndet, som skapte bråk. Den aktuelle tegningen er absolutt diskutabel, men det er synd at reaksjonene på den har fått avisen til å avslutte samarbeidet med alle sine tegnere. Vi får et fattigere ytringsklima hvis redsel for å fornærme eller provosere minsker rommet for satire og karikatur.

I Norge ble Dagbladets tegner Finn Graff så sent som i fjor innklaget til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for en tegning av Benjamin Netanyahu, med kroppsfasong som et hakekors på en benk hvor det sto «Whites Only». Israels ambassadør i Norge klaget på tegningen som antisemittisk, men fikk ikke medhold av PFU, som konkluderte med at sterke symboler er legitime innenfor en karikatur.

Adresseavisens mangeårige tegner JanO, som døde i fjor, provoserte også jevnlig. Han illustrerte ofte at en sjanger som handler om å sette på spissen og bevege seg på kanten av og til kan oppleves som over kanten for noen. Digitalisering og sosiale medier har gitt avistegning ny vind både når det gjelder spredning og debatt om tegninger. Det er synd om mediehus lar redsel for reaksjoner og motkampanjer begrense en skarp og tradisjonsrik form for ytring.

I USA har Benjamin Franklin fått æren for den første avistegningen, i 1754, med en partert slange som bilde på 13 kolonier, til tittelen «Join or die». Her til lands fikk Marvin Halleraker i vår prisen for Årets avistegning for en karikatur i Aftenposten av Per Sandberg rundt hans avgang som fiskeriminister. Offentligheten blir fattigere om krenkelseshysteri fører til færre karikaturer og svekker en sjanger ment til glede for noen og til ergrelse for andre.

Image-text:

Utstilling i forbindelse med koring av Årets avistegner på NJs landsmøte tidligere i år. Foto: Kristine Lindebø

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Ble dømt til 14 dagers ubetinget fengsel i lagmannsretten.
Journalisten 22.07.2019
Over 40 skadd i gjengangrep på demonstranter i Hongkong. Raseriet sydet i Hongkong mandag over et voldelig angrep på demonstranter på en metrostasjon og inne i lokaltog.
Journalisten 22.07.2019
- Er en tradisjon, heller enn en trend. - Det er nesten en egen sjanger. Det er en mulighet for en fotograf til å dykke inn i et smalt tema, og skape en historie der en dyrker monotoni, sier fotograf Erlend Berge til Journalisten.
Journalisten 22.07.2019
- Feil av politiet å gi et inntrykk om at du risikerer å bli straffet bare for å ta bilder, sier Jon Wessel-Aas.
Journalisten 19.07.2019
Mener manglende omstilling og alternative medier er årsaken.
Journalisten 19.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt