AddToAny

En plan når livet ikke går som planlagt

En plan når livet ikke går som planlagt
Danske Pia Christensen skrev livstestament for 20 år siden. Nå får også nordmenn ta stilling til livsforlengende behandling, som en del av kjernejournalen.
- Det er ingen grunn til å trekke døden i langdrag, og jeg skrev derfor et livstestament allerede da jeg var 40 år. Det har krevd bearbeiding for mannen min Allan, men jeg har også gjort det for hans og våre to barns skyld. Blir jeg syk, har de jo nok å tenke på om de ikke også skal vurdere livsforlengende behandling eller ei. De skal kunne gå videre med sine liv, sier Pia Christensen fra Guldborg, en time sør for København.

Allan Christensen nikker til konas fortelling. Selv om både han og de voksne barna respekterer valget, har det vært et vanskelig emne. Skulle det skje noe, vil han helst beholde håpet og tro på et mirakel. Selv har ikke Allan Christensen skrevet et livstestament.

- Skjer det noe, får min kone bestemme!

Oppbevares i et register

I Danmark kan en skrive tre typer testament. Det vanlige arvetestamentet kjenner alle til. Via det offentlige kan du også lage et pleietestament, som sier noe om hvordan du vil ha alt fra mat til fritid om du får demens. Det tredje er et livstestament. Det fylles ut på helsesiden sunhed.dk, eller du sender inn et skjema fra en brosjyre som kan hentes på landets apotek. Engangsgebyret er på 50 kroner. Testamentet oppbevares elektronisk i et Livstestamentregister, administrert av Rigshospitalet i København. Det trer i kraft om du blir erklært for uunngåelig døende, eller på grunn av vanskelig invaliditet ikke vil kunne ta vare på deg selv fysisk og mentalt. Rundt 100 000 dansker har i dag et livstestament.

Det etiske råd i Danmark arbeider nå med temaet Etik ved livets afslutning, og vil her ta opp spørsmål

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt