AddToAny

En ikke optimalt plassert base for luftambulansefly

Luftambulansen på Helgeland har base i Brønnøysund, men dette er ikke en god løsning hverken for samfunnsøkonomien eller flertallet av berørte pasienter, ifølge en studie ved Handelshøgskolen, Nord universitet (HHN).
«Faktisk fremstår samtlige alternative lokaliseringer på Helgeland - Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana - som bedre enn dagens løsning», skriver artikkelforfatterne.

Norge har i dag en av verdens beste offentlig finansierte luftambulansetjenester, med baser for ambulansefly og ambulansehelikopter lokalisert over hele landet. Baselokaliseringen har imidlertid ikke endret seg mye siden den ble besluttet i 1988, mens behovet har endret seg vesentlig.

En vurdering av utvalgte nytte- og kostnadselementer tyder på at dagens tilbud på Helgeland ikke gir mest mulig effektiv ressursutnyttelse.

Til tross for transport av mer enn 8000 pasienter og over 10 000 flytimer per år, er det få i det norske samfunnet som kjenner til omfanget av luftambulanseflytjenesten. De siste tiårene har det vært flere anbudsrunder i luftambulansetjenesten hvor spørsmålet om lokalisering av baser har vært et diskusjonstema.

En masteroppgave ved Handelshøgskolen, Nord universitet (HHN) har sett nærmere på lokalisering av luftambulanseflytjenesten på Helgeland og vurdert om dagens struktur med base i Brønnøysund gir den beste anvendelsen av ressursene fra et samfunnsøkonomisk perspektiv (Raaum, 2018).

Luftambulansen

Statens Luftambulanse er en integrert del av det norske helsevesen og er tilgje

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

HVA NÅ? Artikkelforfatteren ser at det kanskje er nå - under koronakrisen og i etterkant av den - at verden for alvor bør satse på MaaS (Mobility as a Service) for å redusere bilbruk og utslipp gjennom å dele transportressurser.
Samferdsel 08.07.2020
NYHET: Fra og med i dag skilter vårt nettsted med et forsiktig fornyet ansikt - ikke mer fornyet enn at det absolutt bør være gjenkjennelig.
Samferdsel 08.07.2020
REPORTASJE: Nå skal tyske planer om å doble antall passasjerer på jernbanen og øke markedsandelen på gods til 25 prosent innen 2030 konkretiseres og gjennomføres.
Samferdsel 07.07.2020
LITT AV HVERT: Den siste uken av juni dukket de grønne elsparkesyklene til selskapet Ryde opp i gatene i Bergen. Det har utløst et kaos av henslengte sparkesykler - og en storm av protester.
Samferdsel 06.07.2020
LITT AV HVERT: 2020-utgaven av Samferdselsdepartementets trafikksikkerhetspris «Årets trafikksikkerhetskommune» er tildelt Rollag i Viken fylke.
Samferdsel 06.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt