
At Magni og Stig Lien skulle pensjonere tårnsiloene og gå til anskaffelse av rundballepresse, var langt fra hva de hadde sett for seg for et drøyt år siden.
- Jeg har alltid hatt et skeptisk syn på rundballer, blant annet på grunn av all plasten, sier Stig Lien.
ARBEIDSKREVENDE INNHØSTINGVi spoler tida ett år tilbake. På gården Lien i Vingelen i Tolga kommune i Hedmark sitter ekteparet Magni og Stig Lien med ei høstelinje som er arbeidskrevende. Lange avstander til små skifter gjør at de bruker mye tid på å transportere gras fra jordet til tårnsiloene på gården. I tillegg viser grovfôrprøvene en konsentrasjon på 0,82 fôrenheter melk per kilo tørrstoff, langt unna det de har satt seg som mål. Høstelinja besto da av lessevogn, matebord og automatisk spreder i to tårnsiloer med ti meters høyde.
- Selv om vi hadde ei lessevogn med god kapasitet, som kunne ta store lass, følte vi at tidsforbruket til grovfôrhøstinga var altfor stor. Det gikk med mye verdifull tid til kjøring på veg, tid som egentlig skulle ha vært brukt til effektiv høsting, forteller Stig Lien.
I tillegg til en følelse av å bruke for mye tid på innhøsting, fikk paret også en bekreftelse gjennom fôrprøvene på at høstelinja ikke fungerte optimalt.
- Fôrprøvene vi tok ut, viste at fôret fikk lavere fôrenhetskonsentrasjon utover i innhøstingsperioden. Vi kjørte så mye vi orket med lessevogna, før vi leide inn noen til å presse resten i rundballer, forklarer Stig Lien.
OMFATTENDE REGNESTYKKE- I fjor kom vi til en erkjennelse at grovfôret vårt ble for dyrt. Vi så det også på tallene fra Effektivitets-kont