Bjertnæs & Hoel består av to sett brødre: Åsmund og Lars Bjertnæs og Øystein og Henrik Hoel. For fire år siden satset de stort på småpoteter, og har vært med på å få importen ned fra 32 til 21 prosent. Innsatsen holdt til at de ble belønnet med BU-prisen for 2017.
- Prisen er heder og ære, og en bekreftelse på at det vi gjør er riktig. Det er inspirerende at det blir interesse rundt vårt fag, og morsomt at det blir lagt merke til. Norsk grøntproduksjon trenger større interesse i landbruket, sier Åsmund Bjertnæs.
Ikke noe hobbybrukDa de bestemte seg for å satse på poteter i 2014, hadde de to familiene allerede samarbeidet i fire år. Da Bondebladet besøkte dem i 2014, hadde de 200 dekar med poteter. I dag har de økt til 700 dekar.
- Det utgjør omtrent 25 prosent av omsetningen, sier Henrik Hoel.
Grønnsaker er fortsatt den største delen av drifta, men poteter gir mulighet til aktivitet gjennom hele året.
- Det gjør også at vi kan ha en helårsdrift, dette er gunstig for virksomheten. Vi kan utnytte infrastruktur og maskiner, og tilby jobb til våre ansatte året rundt, sier Åsmund Bjertnæs.
Prøver nye sorterDet var særlig den lille franske Amadinepoteten som erobret markedsandeler i Norge. For å ta tilbake markedet, satset norske bønder på nye sorter som er like små og delikate.


































































































