Norsk Landbruk
09.10.2025
Jordstykket er ferdig pløyd og snart går høstbyggen i jorda hos Sverre Grimstad på Laland i Klepp kommune i Rogaland. Han driver fylkets eneste kornmottak og malteri for mat- og ølproduksjon.
Mottaket sto ferdig i 2021, seks år etter at han og samboer Siv Iren Klepp overtok gården som besteforeldrene hennes i sin tid drev. Da de to tok over i 2016, hadde ingen i familien Klepp bodd på Klepp-gården på femten år.
SAMVIRKE
- Svigerfar leide ut jord og bygninger og var nok også inne på tanken om å legge ut tomter, men Rekneskapslaget anbefalte ham å la gården gå videre i slekta om noen ville drive, så da ble det slik, forteller Grimstad som Norsk Landbruk møter i en svært hektisk periode i august-september. De to siste ukene har han jobbet tolv-femten timers arbeidsdager for å få kabalen til å gå opp.
Sammen med naboen Nils Einar Havrevoll driver samboerparet en form for samvirke, der Havrevoll dyrker og høster bygg både på egne, Grimstads og en tredje nabos arealer mens Grimstad tar imot kornet - tørker, malter og sekker det opp for transport til ulike ølbryggerier rundt omkring i Norge. Han produserer også noe til whisky og de siste årene har han også tatt imot mathvete og havre for videre produksjon hos Stangeland Mølle.
Sverre Grimstad har cirka 120 mål med maltbygg på egen gård og de to naboene til sammen 270 mål. Alt inngår i produksjonen til JærMalt, som samboerparet har kalt den nye virksomheten på familiegården.
JÆRMALT
Grimstad har bakgrunn som forretningsutvikler i teknologibransjen, noe som har vært en styrke i utviklingen av gården.
- Hvorfor valgte dere å gå for malting? - Min far gikk på landbruksskolen på Ås og jobbet i Nibio i mange år. Allerede som student begynte han å brygge øl, og jeg husker veldig godt da jeg som liten gutt var med ham for å finne einer til brygget.
Interessen hans fulgte meg. Jeg ble i likhet med far en hjemmebrygger. Samme år som vi overtok gården husker jeg at jeg sto ute på plassen foran huset og brygget. Jeg så på maltet i gryta og deretter på aksene på åkeren på den andre siden av gårdsplassen og tenkte: Hvorfor kan jeg ikke heller bruke egen bygg?
GOD HJELP
Ikke lenge etterpå kontaktet han Norsk landbruksrådgivning, som umiddelbart ble interessert. Også Innovasjon Norge lot seg fascinere av tankene til Sverre Grimstad om å dyrke maltbygg på Jæren.
Det meste av korn som dyrkes her på Jæren går til dyre- og f
Gå til medietSAMVIRKE
- Svigerfar leide ut jord og bygninger og var nok også inne på tanken om å legge ut tomter, men Rekneskapslaget anbefalte ham å la gården gå videre i slekta om noen ville drive, så da ble det slik, forteller Grimstad som Norsk Landbruk møter i en svært hektisk periode i august-september. De to siste ukene har han jobbet tolv-femten timers arbeidsdager for å få kabalen til å gå opp.
Sammen med naboen Nils Einar Havrevoll driver samboerparet en form for samvirke, der Havrevoll dyrker og høster bygg både på egne, Grimstads og en tredje nabos arealer mens Grimstad tar imot kornet - tørker, malter og sekker det opp for transport til ulike ølbryggerier rundt omkring i Norge. Han produserer også noe til whisky og de siste årene har han også tatt imot mathvete og havre for videre produksjon hos Stangeland Mølle.
Sverre Grimstad har cirka 120 mål med maltbygg på egen gård og de to naboene til sammen 270 mål. Alt inngår i produksjonen til JærMalt, som samboerparet har kalt den nye virksomheten på familiegården.
JÆRMALT
Grimstad har bakgrunn som forretningsutvikler i teknologibransjen, noe som har vært en styrke i utviklingen av gården.
- Hvorfor valgte dere å gå for malting? - Min far gikk på landbruksskolen på Ås og jobbet i Nibio i mange år. Allerede som student begynte han å brygge øl, og jeg husker veldig godt da jeg som liten gutt var med ham for å finne einer til brygget.
Interessen hans fulgte meg. Jeg ble i likhet med far en hjemmebrygger. Samme år som vi overtok gården husker jeg at jeg sto ute på plassen foran huset og brygget. Jeg så på maltet i gryta og deretter på aksene på åkeren på den andre siden av gårdsplassen og tenkte: Hvorfor kan jeg ikke heller bruke egen bygg?
GOD HJELP
Ikke lenge etterpå kontaktet han Norsk landbruksrådgivning, som umiddelbart ble interessert. Også Innovasjon Norge lot seg fascinere av tankene til Sverre Grimstad om å dyrke maltbygg på Jæren.
Det meste av korn som dyrkes her på Jæren går til dyre- og f


































































































