FODMAP er en samlebetegnelse for flere grupper med tungt fordøyelige karbohydrater. Siden tarmen ikke klarer å bryte ned disse stoffene, blir de mat for bakterier i tykktarmen. FODMAP finnes i mange ulike matvarer, og er i utgangspunktet bra for oss.
Det har imidlertid vist seg at stoffene gir plager hos mange mennesker med irritabel tarm (IBS). Flere studier har vist at det kan hjelpe å holde seg til mat med lite FODMAP - altså en lav-FODMAP-diett.
Men kunnskapen er ennå temmelig ny, og forskningsmaterialet begrenset. Det betyr mange ubesvarte spørsmål, både når det gjelder hva FODMAP-er i kosten har å si, og hvilke bivirkninger en lav-FODMAP-diett eventuelt har.
Plager folk både i Italia og Thailand
På DDW presenterte Massimo Bellini og Monthira Maneerattanaporn forskning som peker mot at FODMAP-er virkelig gir symptomer, hos henholdsvis både italienske og thailandske IBS-pasienter.
Maneerattanaporn viste at kosthold med mye FODMAP-er ga forverring i symptomene hos mennesker med IBS.
Bellini konkluderte med at lav-FODMAP-diett ga bedring, og kan være en langsiktig løsning for me