AddToAny

Dette må til for å jobbe lenger

Dette må til for å jobbe lenger
Tirsdag i påskeuken hadde direktør Kari Østerud kronikk i Dagbladet (faksimile) om hva som skal til for å jobbe lenger. Les teksten her:
At folk jobber lenger er lønnsomt og verdifullt for den enkelte, for arbeidsgiverne og for staten. Senter for seniorpolitikk har i mange år forsket på hva som får folk til å jobbe lenger. Våre undersøkelser viser at de som gleder seg mest til å bli pensjonister, er folk i førtiårene. De har de travleste hverdagene. Midt i livet og dypt i påskefreden funderer de over verdier og livsstil. Kanskje flyr tankene mens de tar oppvasken etter en langsom frokost: Kan jeg førtidspensjonere meg og leve på oppsparte midler? Hva om jeg hadde fri alltid?

Det er deilig å drømme i påsken. For noen kan det være riktig å velge et annet liv.

Påsken er tid for ettertanke og mulig endring av kurs i livet. Hvordan blir de 15 neste årene i arbeidslivet dine 15 beste?

Vår erfaring er imidlertid at når livsstresset i førtiårene har gitt seg, og hverdagslykken siger innover folk i femtiårene, ønsker de fleste å stå i jobb lengst mulig. Vårt årlige Seniorpolitiske barometer viser at desto eldre folk er, desto senere ser de for seg at de skal pensjonere seg.

Det er tre faktorer som avgjør hvor lenge folk står i jobb: Pensjonssystemet, forhold hos arbeidsgiver, og senioren selv.

Pensjonssystemet Samfunnsøkonomer legger stor vekt på de siste års endringer i pensjonssystemet. Nytt pensjonssystem har tilpasset seg økt levealder, og det har blitt mer lønnsomt å jobbe lenger. Resultatet er da også at vi i dag jobber i snitt 1 år lenger enn vi gjorde for 10 år siden.

Arbeidsgiver Sjefen og kantinepraten er viktig for holdningene til å bidra lengst mulig oppover i 60- og 70-årene. Hvilke forventninger har vi til hverandre om å gå på jobb versus å slange seg i Spania? Sier sjefen i medarbeidersamtaler at hun regner med deg videre? Spør kollegaene hverandre «Du gleder deg vel til å gå av snart?» morgen og kveld?

Gode arbeidsgivere legger til rette for at også eldre arbeidstagere blir tatt med på utvikling. For eksempel Borregaard i Sarpsborg og Nammo på Raufoss har bevisst tatt med ansatte med lang erfaring når produksjonen er blitt digitalisert.

Det er viktig at sjefen og miljøet støtter medarbeidere som vil jobbe lenger. Forskning viser at seniorgoder som ekstra fri er deilig på kort sikt, men seniorgodene påvirker i liten grad hvor lang yrkeskarrieren blir. Noen ganger må arbeidsgiver nedbemanne. Altfor ofte ser sjefen og kollegaene det som at de eldste kollegaene da må «ta en for laget» og gå av med AFP eller «ta en pakke». Erfaringsmessig er det imidlertid mye lettere for yngre å få en ny jobb. Sjansen for at den eldre ikke kommer i jobb igjen, er stor, og det koster mye av livskvalitet og kroner. Så å unngå automatisk å nedbemanne de eldste er å «ta en for landslaget», isteden.

Deg selv Den siste faktoren som bestemmer hvor lenge folk jobber, er den enkelte. Først og fremst helse gjør at noen må slutte tidlig. Uføreandelen for de over 55 år er høy, men trenden er sterkt nedadgående. Dagens 60-åringer har mye bedre helse enn deres foreldre hadde.

Dernest er det smittsomt å gå av tidlig. Hva ektefelle og venner gjør avgjør ofte om man fortsetter i jobb. Siden kvinner ofte er noen år yngre enn sin partner, fører det til at kvinner jobber kortere enn menn, selv om de lever lenger. Dermed får kvinner enda lavere årlig pensjon enn mennene resten av livet.

Aller viktigst er likevel dine egne bevisste valg om kompetansepåfyll eller jobbskifte. Spør deg selv, der over oppvasken i påskefreden: Hvordan kan jeg få et lengre og bedre yrkesliv? Hva trenger jeg å lære for å trives nå?

Image-text:

Direktør Kari Østerud skrev om hva som skal til for å jobbe lengst mulig i Dagbladet tirsdag 18. april 2019.

Gå til mediet

Flere saker fra seniorpolitikk.no

Det er en stor og imponerende snu-operasjon som er skjedd i Tyskland i årene etter gjenforeningen.
article_web seniorpolitikk.no 15.05.2019
Senter for seniorpolitikk bidro i panelet på frokostmøtet der den nye Kompass-rapporten.
article_web seniorpolitikk.no 14.05.2019
Fagsjef Roger Moen blogger i dag hos NAV om ny IA-avtale som ble inngått i desember. Målet med den nye IA-avtalen er å legge til rette for at så mange som mulig kan arbeide så mye som mulig, så lenge som mulig.
article_web seniorpolitikk.no 06.05.2019
Hør intervju med sportsjournalist Mette Bugge og Kari Østerud i denne ukens podkast fra Idébanken. De diskuterer hvordan samfunnet kan lykkes med å få seniorene i arbeidslivet til å fortsette lengst mulig, og deler erfaringer fra eget arbeidsliv.
article_web seniorpolitikk.no 06.05.2019
«Vi må sørge for at ledere har kompetanse til å lede en aldrende arbeidsstokk,» sier direktør Kari Østerud til dagens utgave av ledelsesavisen Dagens perspektiv i anledning lansering av notat om hva som skal til for å holde på seniorene.
article_web seniorpolitikk.no 03.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt