AddToAny

Dette må til for å jobbe lenger

Dette må til for å jobbe lenger
Tirsdag i påskeuken hadde direktør Kari Østerud kronikk i Dagbladet (faksimile) om hva som skal til for å jobbe lenger. Les teksten her:
At folk jobber lenger er lønnsomt og verdifullt for den enkelte, for arbeidsgiverne og for staten. Senter for seniorpolitikk har i mange år forsket på hva som får folk til å jobbe lenger. Våre undersøkelser viser at de som gleder seg mest til å bli pensjonister, er folk i førtiårene. De har de travleste hverdagene. Midt i livet og dypt i påskefreden funderer de over verdier og livsstil. Kanskje flyr tankene mens de tar oppvasken etter en langsom frokost: Kan jeg førtidspensjonere meg og leve på oppsparte midler? Hva om jeg hadde fri alltid?

Det er deilig å drømme i påsken. For noen kan det være riktig å velge et annet liv.

Påsken er tid for ettertanke og mulig endring av kurs i livet. Hvordan blir de 15 neste årene i arbeidslivet dine 15 beste?

Vår erfaring er imidlertid at når livsstresset i førtiårene har gitt seg, og hverdagslykken siger innover folk i femtiårene, ønsker de fleste å stå i jobb lengst mulig. Vårt årlige Seniorpolitiske barometer viser at desto eldre folk er, desto senere ser de for seg at de skal pensjonere seg.

Det er tre faktorer som avgjør hvor lenge folk står i jobb: Pensjonssystemet, forhold hos arbeidsgiver, og senioren selv.

Pensjonssystemet Samfunnsøkonomer legger stor vekt på de siste års endringer i pensjonssystemet. Nytt pensjonssystem har tilpasset seg økt levealder, og det har blitt mer lønnsomt å jobbe lenger. Resultatet er da også at vi i dag jobber i snitt 1 år lenger enn vi gjorde for 10 år siden.

Arbeidsgiver Sjefen og kantinepraten er viktig for holdningene til å bidra lengst mulig oppover i 60- og 70-årene. Hvilke forventninger har vi til hverandre om å gå på jobb versus å slange seg i Spania? Sier sjefen i medarbeidersamtaler at hun regner med deg videre? Spør kollegaene hverandre «Du gleder deg vel til å gå av snart?» morgen og kveld?

Gode arbeidsgivere legger til rette for at også eldre arbeidstagere blir tatt med på utvikling. For eksempel Borregaard i Sarpsborg og Nammo på Raufoss har bevisst tatt med ansatte med lang erfaring når produksjonen er blitt digitalisert.

Det er viktig at sjefen og miljøet støtter medarbeidere som vil jobbe lenger. Forskning viser at seniorgoder som ekstra fri er deilig på kort sikt, men seniorgodene påvirker i liten grad hvor lang yrkeskarrieren blir. Noen ganger må arbeidsgiver nedbemanne. Altfor ofte ser sjefen og kollegaene det som at de eldste kollegaene da må «ta en for laget» og gå av med AFP eller «ta en pakke». Erfaringsmessig er det imidlertid mye lettere for yngre å få en ny jobb. Sjansen for at den eldre ikke kommer i jobb igjen, er stor, og det koster mye av livskvalitet og kroner. Så å unngå automatisk å nedbemanne de eldste er å «ta en for landslaget», isteden.

Deg selv Den siste faktoren som bestemmer hvor lenge folk jobber, er den enkelte. Først og fremst helse gjør at noen må slutte tidlig. Uføreandelen for de over 55 år er høy, men trenden er sterkt nedadgående. Dagens 60-åringer har mye bedre helse enn deres foreldre hadde.

Dernest er det smittsomt å gå av tidlig. Hva ektefelle og venner gjør avgjør ofte om man fortsetter i jobb. Siden kvinner ofte er noen år yngre enn sin partner, fører det til at kvinner jobber kortere enn menn, selv om de lever lenger. Dermed får kvinner enda lavere årlig pensjon enn mennene resten av livet.

Aller viktigst er likevel dine egne bevisste valg om kompetansepåfyll eller jobbskifte. Spør deg selv, der over oppvasken i påskefreden: Hvordan kan jeg få et lengre og bedre yrkesliv? Hva trenger jeg å lære for å trives nå?

Image-text:

Direktør Kari Østerud skrev om hva som skal til for å jobbe lengst mulig i Dagbladet tirsdag 18. april 2019.

Gå til mediet

Flere saker fra seniorpolitikk.no

Senter for seniorpolitikks direktør Kari Østerud og NAV-direktør Sigrun Vågeng har nå signert en ny samarbeidsavtale. «Sammen skal vi styrke partene for å redusere frafall ved tidligpensjonering,» sier Østerud.
seniorpolitikk.no 21.08.2019
«Tenker du på alderen din, at du er 57 år?» «Ikke mye Jeg tenker vel først og fremst at det kan være et fortrinn. Når jeg får ny jobb, blir jeg en stabil arbeidstaker.»
seniorpolitikk.no 20.08.2019
Arendalsuka kaller seg Norges største politiske møteplass. I år var det over 1200 arrangementer, hvor av Senter for seniorpolitikk deltok i fire. Se her rapporter, podcast og bilder.
seniorpolitikk.no 16.08.2019
Lederne av AUF og Unge Høyre møtte Senter for seniorpolitikk til debatt om trepartssamarbeid, statlig arbeidsgiverpolitikk, og sluttpakkepraksis i selskaper der staten er stor eier.
seniorpolitikk.no 13.08.2019
«Jeg fant at de eldste intervjuobjektene var beintøffe mot sin egen aldersgruppe,» sier Tone Merete Løwen. Nå til sommeren leverte hun sin masteroppgave i Public Administration ved Høgskolen i Innlandet.
seniorpolitikk.no 30.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt