AddToAny

Dette er oppdragerstilen som fungerer

Dette er oppdragerstilen som fungerer
En bestemt måte å utøve voksenrollen på viser seg bedre enn alle andre i utviklingen hos barn og unge. Den fungerer like godt for foreldre, som for ansatte i barnehage og skole.
Varme og forståelse kombinert med tydelige krav og forventninger kalles på fagspråket den autoritative voksenrollen. Det er den som helt klart skaper best påvirkning i utviklingen hos barn og unge.
Det gjelder like mye for foreldre som for ansatte i skole og barnehage.
- De fleste av oss synes at oppdragelse er krevende og vanskelig og savner noen klare retningslinjer. Jeg har ikke i min tid sett noe bedre enn denne teorien, og det virker like godt i pedagogisk sammenheng også, forteller Pål Roland.
Roland er forsker og dosent ved Læringsmiljøsenteret på Universitetet i Stavanger.
Teorien han viser til er utviklet av psykologen Diana Baumrind. Den var i utgangspunktet noe som handlet om foreldrerollen, men har blitt adoptert inn i pedagogiske sammenhenger som barnehage og skole.

LIKE vIKTIG GJENNOM HELE OPPvEKSTEN
Allerede på 1970-tallet presenterte Baumrind kategorier av foreldres atferdsmønster. Hun delte foreldreatferden inn i fire grupper av mønstre: autoritativ, autoritær, ettergivende og forsømmende.
I dag holdes den autoritative voksenrollen fram som et mål å sikte mot. Og om man ikke har lederstilen som medfødt gave, går det absolutt an å lære prinsippene og gjennom det bli mer bevisst.
I Pål Rolands bok Den autoritative voksenrollen i barnehage og skole presenterer og forklarer han mer om denne rollen basert på de siste års forskning.
- Et kjennetegn på autoritative voksne er at de bygger gode, varme relasjoner som de hele tiden pleier og hol
Gå til mediet

Flere saker fra Skolelederen

Skolelederforbundet er landets eneste fagforening kun for ledere i oppvekstsektoren, og vi tilbyr et bredt spekter av tjenester som bedrer din arbeidshverdag som leder.
Skolelederen 23.03.2022
Hele 93,4 prosent av alle barn i alderen 1-5 år var i barnehage i 2021, ifølge SSB sin statistikk for barnehager.
Skolelederen 23.03.2022
Norge er et likestilt samfunn, men vi har et kjønnsdelt arbeidsliv. Det gjenspeiler seg også i valg av studieretning på videregående skole.
Skolelederen 23.03.2022
Ifølge en pressemelding fra Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) skal klimahensyn få større betydning ved tjenestereiser.
Skolelederen 23.03.2022
Å jobbe med arbeidsmiljøet kan være krevende, men Arbeidsmiljøportalen kan gjøre det litt enklere å forbedre arbeidsmiljøet.
Skolelederen 23.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt