AddToAny

DET ER NOE MED NÆRHETEN HUD MOT HUD

På Smidsrød helsehus gir pleiere jevnlig massasje til pasientene. Behandlingen er helsebringende i seg selv, men det er ikke alt. Massasjen er bra for humøret. Også er det den tredje gevinsten som er vel så viktig: styrking av relasjonen mellom pleier og pasient.
Det er noe med den nærheten som oppstår gjennom hudkontakten som er helt spesiell. Helsefagarbeider Anette Lorentsen er en av pleierne som masserer jevnlig. Hun legger fra seg alarmtelefonen utenfor, henger et skilt på døren der det står «omsorgsmassasje» og i tjue minutter til en halvtime skal hun bare være der inne for pasienten.
- Jeg ser fram imot å massere. Det gir meg mye. Man får brukt seg selv på en annen måte, og jeg blir kjent med pasientene. Det er noe med den en-til-en kontakten uten andre forstyrrelser som gir tid og rom for de gode samtalene. Massasjen skal være behagelig og avslappende, og er med på å skape et godt tillitsforhold, forteller hun. Spesialhjelpepleier Liv Tønnesen er enig.
- Det gir mer kontakt enn det rent stellemessige. Noen masserer vi ved morgenstellet, noen etter at de har spist. Da har vi mer tid og ro. De kan prate litt om seg selv, om hvordan de hadde det da de var små. Du kommer tettere inn på dem, sier hun.

Gikk på kurs
Det er nå tre år siden en gruppe med pleiere tok kurset, som gikk over fem kvelder, med prosjektmidler Nøtterøy kommune i Vestfold som nå er en del av Færder. De fikk blant annet opplæring i riktig massasjeteknikk. De går aldri i dybden, og tar hensyn til pasientens helsetilstand, blant annet til blodsirkulasjonen. Massasjen utføres i samråd med institusjonslegen og fysioterapeuten.
- Muskler og psyke henger sa
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Aldring var ett av temaene som ble grundig belyst på Eidskog kommunes kurs for pårørende til personer med utviklingshemning. Påfyll av kunnskap ga deltakerne mersmak; nå vil de videreføre fellesskapet.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
I Norge blir du satt under vergemål om du trenger hjelp til å ta beslutninger. FN mener ordningen bryter med menneskerettighetene til funksjonshemmede. Mange mener at et beslutningsstøttesystem bør opprettes istedenfor.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
Menneskerettighetene gjelder for absolutt alle mennesker. De aller fleste er enig i dette. Det har likevel vært vanlig å tenke at annerledeshet, eller kognitive utfordringer er begrunnelse for at rettighetene ikke skal gjelde for dem som ikke er som «oss».
Helsefagarbeideren 26.11.2019
Det gjør alltid inntrykk å lage reportasjer fra sykehjem og sykehus, og å få være med hjemmetjenesten ut.
Helsefagarbeideren 26.11.2019
... Nedre Eiker kommune.
Helsefagarbeideren 26.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt