De fleste som har en maskin, har også en eller annen form for fettpresse. Alt fra bolter i frontlastere, bevegelige kryss i framakslinger og kraftoverføringsaksler, til redskaper med hjul og annet utstyr, krever regelmessig smøring for å fungere over tid. Å velge riktig fett, fordrer litt forståelse om hvordan fettet er bygd opp, og ikke minst hva du skal bruke fettet til. Det er også viktig å være klar over at smørefett også brukes til andre formål, som smøring av industriapplikasjoner, med et langt høyere turtall enn i landbruket. Smøring av maskiner innen næringsmiddelindustri krever fett som garantert ikke er farlig, om det skulle havne i de ferdige produktene. Og fett til bruk ved svært høye temperaturer, som for eksempel hjullagre på biler, er også egne produkter.
Hvorfor smøre?Smørefett har en rekke oppgaver. Noen av oppgavene er åpenbare, andre er litt mer diffuse, og noen tenker man ikke over. For eksempel er det en viktig oppgave for smørefett innen landbruk, å hindre støv og møkk å trenge inn i lagre på hjul og for eksempel oppheng til rulleskjær, ribbetromler og annet jordarbeidende utstyr. Videre skal fettet redusere friksjon, og dermed gi lagre og bolter lavere slitasje. Fettet må også holde seg på plass gjennom smøreintervallet, og det må tåle de belastninger som smørepunktet blir utsatt for. Smørefettet må også være kompatibelt med de materialer det kommer i kontakt med, for eksempel gummi og kunststoffmaterialer i tettinger og mansjetter. Det er også viktig at smørefettet beskytter mot korrosjon og rust.
Hva er smørefett?Vi stilte spørsmålet til Lars Ruud, som er avdelingsleder for olje hos smøreoljeimportør og distributør Keddell og Bommen i Oslo.
- Det er en rekke definisjoner man må forholde seg til når det kommer til smørefett. Selv om enkelte av disse begrepene kan virke veldig tunge og komplekse, er det likevel nødvendig å ha litt oversikt over hva de ulike begrepene betyr, før