AddToAny

Denne lille holmen i Langesundsfjorden er proppfull av sjeldne mineraler

Denne lille holmen i Langesundsfjorden er proppfull av sjeldne mineraler
Hvordan kan en liten knaus i havgapet mellom Langesund og Helgeroa inneholde flere ulike mineraler enn hele Danmark til sammen? Låven, en holme på 300 kvadratmeter, har en helt spesiell plass i vitenskapshistorien.
- Jeg tar ofte med meg folk ut til Låven, sier Alf Olav Larsen.

Denne gangen er det forskning.no som får være med den pensjonerte kjemiingeniøren på guidet tur til en av Norges største mineralskatter.

Vi setter oss på huk for å få et nærbilde av berget på Låven. Den ser ut som et sammensurium av farger og strukturer. Larsen peker ut det ene mineralet etter det andre.

For nesten hver centimeter kommer nye navn på mineraler. Noen er hvite, noen er svarte, noen er brune eller gulaktige, noen er nesten rosa.

Larsens favoritt er leukofan, eller leukofanitt som den også kalles.

- Jeg har en forkjærlighet for berylliummineraler. Derfor er leukofan en av mine favoritter fra Låven, sier Larsen til forskning.no.

Det blekgule mineralet inneholder blant annet beryllium. Det gjør også alflarsenitt, som er oppkalt etter Alf Olav Larsen. Mineralet ble funnet i et larvikittbrudd på fastlandet i 2009, og er foreløpig ikke oppdaget andre steder.

Alf Olav Larsen har vært interessert i mineraler helt siden barndommen. Som pensjonist dyrker han hobbyen på øyer og holmer utenfor bostedet Stathelle. Han kan så mye om mineralene her ute at han også har signaturen sin på vitenskapelige publikasjoner. (Foto: Eivind Torgersen)

Alf Olav Larsen kan mer enn de fleste om hva som skjuler seg på øyer, holmer og skjær i skjærgården mellom Telemark og Vestfold. Både forskere og mineralinteresserte - fra inn- og utland - henvender seg til Larsen når de vil se nærmere på den mineralrike Låven.

Den er ikke bare rik på mineraler. Den har også vært en skattkiste for forskere på jakt etter ukjente mineraler ingen forskere har observert før.

- Det er dette som har gjort Låven berømt, sier Larsen.

Larsen har redigert og skrevet det meste av selve biblene for alle som samler mineraler i området: «The Langesundsfjord. History, Geology, Pegmatites, Minerals».

For noen år tilbake var han med på å oppdage et nytt mineral som ifølge forskere snur opp-ned på etablerte geologiske sannheter. Det kan du lese mer om i denne artikkelen fra Universitetet i Oslo:

Låven måler bare 40 ganger 80 meter og strekker seg ikke mer enn drøyt åtte meter over havflaten. Navnet har den fått fordi den har fasong som taket på en låve.

Når vi går i land på den lille holmen, vet Larsen akkurat hvor vi skal gå for å finne de mest spennende mineralene.

Mineraler, bergarter og grunnstoffer

I hele verden er det registrert rundt 5400 mineraler, ifølge nettstedet. I Norge skal det være litt over 850.

For lekfolk er det fristende å kalle alt sammen for stein. For å se at Låven er mer enn en liten knaus i sjøen, må vi skille mellom bergarter, mineraler og grunnstoffene de er bygget opp av.

Jordskorpa består av ulike bergarter. Det er dette som er stein. Bergarter er igjen satt sammen av forskjellige mineraler, og mineralene kjennetegnes av hvi

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt