Vi snakket om hva Marianne Andenæs - nyvalgt studentleder - vil, for studentene, for NSO og for seg selv som deres leder.
Det som har opptatt henne denne formiddagen er langt unna studentpolitikken - hun skal levere sin master i statsvitenskap ved Senter for Utvikling og miljø, Universitetet i Oslo, og en liten punche-feil i datamaterialet har påført henne en del ekstraarbeid. Men på uteserveringen hos Baker Hansen på Ullevål stadion er været strålende, og skjermlys er byttet ut med sollys, så lenge det varer. Akkurat nå deler hun skjebne med svært mange andre studenter, som tvinges til å betrakte gnistrende vårvær gjennom vinduene fra sine plasser på lesesalene.
Godkjenne fremmed utdanning
- Det blir stadig større press på studenter for å prestere godt for å få reelle sjanser for å få de jobbene man ønsker. Det er viktigere enn noen gang at studieløp er oppdatert på ny forskning. Dette gjelder ikke minst for profesjonsstudier som for eksempel innen ingeniørfag og informatikk, sier Andenæs
Hun nevner også situasjonen for nyankomne.
- Problemstillingen med unge velutdannede som kommer hit fra andre land, andre verdensdeler og fra andre utdanningssystemer opplever til dels store problemer med å få godkjent sine akademiske grader i Norge. Det er synd, ikke minst for Norge, om man ikke får seg nyttiggjort seg av den kompetansen disse menneskene har å by på.
Dette er NSO
Nasjonal dugnad
Andenæs er også opptatt av de ekstraordinære utfordringene dagens flyktningsituasjon byr på.
- Utdanningsinstitusjonene har tatt til orde for en akademisk dugnad som et ledd i ambisjonen om å ta sin del av ansvaret for å integrere flyktningene, gjennom å tilby de som kvalifiserer for det høyere utdanning. Det lasset må også studentene være med på å dra.
Andenæs nevner tiltak omkring studiestart, og fadderordningen særskilt.
- Institusjonene kan ikke gjør dette alene, studentene behøves også i innsatsen for å integrer