AddToAny

De mest sårbare barna lider mest i dag: - Det kommersielle barnevernet har spilt fallitt

De mest sårbare barna lider mest i dag: - Det kommersielle barnevernet har spilt fallitt
Det kommersielle barnevernet har spilt fallitt og må skiftes ut med en modell som tar bedre vare på barn og der ansatte får frihet og faglig tillit, mener Cathrine Strindin Amundsen.
- Tjenestene må møte hverandre, folk må kunne jobbe sammen på tvers av ledere, på tvers av organisasjoner og arbeidsplasser

Cathrine Strindin Amundsen

Jonas Gahr Støre varslet nylig at Arbeiderpartiet vil gå til valg på en omfattende tillitsreform i offentlig sektor. Også de andre rødgrønne partiene og fagbevegelsen har tatt til orde for en slik reform. Får vi et nytt flertall etter valget neste år, kan det derfor være duket for at markedstenkningen må vike for en ny måte å styre offentlig sektor på.

- De rødgrønne partiene skal ikke få lov å glemme at en tillitsreform også må gjelde barnevernet, sier forfatter av den ferske rapporten «Barnevern i markedsliberalismens tidsalder» og rådgiver i, Cathrine Strindin Amundsen.

Hun håper et rødgrønt flertall vil gjøre alvor av det de har sagt de vil gjøre. Og at rapporten kan hjelpe politikerne litt på veien når de skal meisle ut en ny modell.

- Jeg har forsøkt å forstå barnevernet. Beskrive hvor vi står i dag og peke på noen hovedstolper i en framtidig tillitsmodell.

Ikke nådd målene

Barnevernsreformen i 2004 skulle sikre bedre faglig og økonomisk styring av barnevernet, likeverdige tilbud i hele landet, bedre samarbeid og bedre tjenester i kommunene og faglig videreutvikling av tjenestetilbudet. Men målene ikke er nådd, slår rapporten fast. Tvert imot er det de mest sårbare barna som sviktes mest i dag. Amundsen gir måten barnevernet er organisert, finansiert og ledet på, skylda for det. New Public Management-tenkningen der alt måles og telles, og tjenester bestilles og kjøpes i et konkurransemarked med stort innslag av kommersielle aktører, gjennomsyrer barnevernsfeltet, men duger ikke.

- Barnevernet har utviklet seg til et «markedsbarnevern». Den delen av systemet som er knytta til kjøp, salg og konkurranse er så framtredende og stor at det påvirker hele barnevernets arbeid, sier Amundsen, som mener markedsbarnevernet må erstattes med det hun kaller «samfunnsbarnevernet».

{f1}

Må fases ut

- Ditt hovedbudskap er rett og slett at det er nødvendig å skifte ut dagens system skal kvaliteten på barnevernet bli bedre. Men hvorfor fungerer markedsmodellen dårlig?

- Markedsstyringen ligger både i at den private og kommersielle andelen av barnevernet er blitt veldig høy, og i markedsretting av det offentlige barnevernets egne tjenester, sier Amundsen, som peker på at selve målet for Bufdir som fagdirektorat er å standardisere, strømlinjeforme og kvalitetssikre hele barnevernets faglige praksis.

- Rammene rundt førstelinjas arbeid legges jo der. I systemene, i finansiering, i ledelse, i organisering. Summen av det blir mindre faglig tillit til førstelinjen. Det blir mindre handlingsrom. Samtidig som barns og familiers medvirkning holdes fram som viktig i alle politiske dokumenter, har vi et system som nærmest strider mot tankegangen om at ungenes egen stemme skal bli hørt.

Ikke valgfrihet

Amundsen trekker fram at det offentlige har valgt å holde seg med lav beredskap i institusjonsbarnevernet i forhold til behovet. Dermed finnes ofte ikke rett plass til barn som trenger hjelp.

- Ergo så tar man det som finnes innenfor rammeavtalene, eller så går man ut og kjøper

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

I dag ble KLPs årlige klimapris delt ut og den gikk til Hå kommune i Rogaland for tiltaket «Produksjon av biogass av husdyrgjødsel».
Fagbladet 27.10.2020
Hele 80.000 har så langt deltatt i LOs medlemsdebatt, som på langt nær er halvveis.
Fagbladet 27.10.2020
Nav anklager lege for å legge til rette for trygdemisbruk
Fagbladet 27.10.2020
I en ny meningsmåling går tidligere Ap-politiker Jan Bøhler rett inn på Stortinget for Senterpartiet. Partiet har doblet seg i Oslo siden forrige stortingsvalg.
Fagbladet 27.10.2020
- Vi er spesielt fornøyd med at det er en klar prioritering av fagarbeidere. At helsefagarbeiderkompetansen verdsettes og benyttes er noe Fagforbundet har vært opptatt av i flere år, sier Sissel M. Skoghaug, forhandlingsleder for Fagforbundet.
Fagbladet 27.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt