Metan er, akkurat som CO2, en drivhusgass.
Ved en tilfeldighet avsluttet de dagens målinger ved foten av en isbre. På et sted der det strømmet smeltevann ut under isen.
- Plutselig kom fotografen vår bort og fortalte at det kom luft ut under isen. Og vi tenkte: «I all verden, det var merkelig», men vi kunne jo se at han hadde rett - så vi bestemte å prøve å måle den, forteller Jesper Riis Christiansen, som er førsteamanuensis ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.
Det viste seg at de hadde oppdaget et helt nytt fenomen.
Metan vs. CO2
Metan (CH4) utgjør en mindre del av drivhusgassene enn CO2 i atmosfæren, men har likevel en veldig stor betydning.
Metan fanger 30 ganger mer varme i atmosfæren enn CO2.
Men det er mye mer CO2 i atmosfæren, så det er den gassen som står for 66 prosent av drivhuseffekten. Metan står for omtrent 17 prosent.
En ny, ukjent kilde til drivhusgasser
Målingene viste at luftstrømmen inneholdt mye metan.
Metan er en drivhusgass, og den mest logiske forklaringen på fenomenet er at metanet ble frigitt fra smeltevannet når det møtte luften utenfor isbreen. Effekten kan sammenlignes med når du åpner en brusboks - det kan du lese mer om i boksen under artikkelen.
Dermed har forskerne funnet en hittil ukjent kilde til utslipp av drivhusgass. Den kilden er ikke med i klimamodellene, og den kan være viktig, for metan er en mye sterkere drivhusgass enn CO2.
- Vi har bare undersøkt det ene stedet, men det finnes veldig mange smeltevannsutløp. Det er ikke noe som tyder på at dette er et unikt sted, sier Christian Juncher Jørgensen, som forsker på klima ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.
Metan oppfører seg uforklarlig
Forskernes resultater er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports. Det er et anerkjent tidsskrift, og studien har vær