AddToAny

D-vitamin: Å berike eller ikke berike

D-vitamin: Å berike eller ikke berike
I Norge får mange barn og voksne i seg for lite D-vitamin. - Beriking av matvarer, kan være et godt virkemiddel for å øke D-vitamininntaket i befolkningen, sier professor.
Ellen Kathrine Ulleberg

formidler En artikkel fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I 2014 økte Helsedirektoratet anbefalingene for inntak av D-vitamin i tråd med de nye nordiske næringsstoffanbefalingene. Anbefalingene ble økt fordi det ser ut til at vi trenger mer D-vitamin enn tidligere antatt.

D-vitamin er blant annet viktig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg mineraler som kalsium og fosfor, slik at skjelettet og musklene skal fungere optimalt og for å forebygge benskjørhet.

Magritt Brustad, professor ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitet i Tromsø, forteller at Nasjonalt råd for ernæring nå har fått i oppdrag fra Helsedirektoratet å finne ut om det er behov for tiltak, som beriking av mat, for å bedre D-vitaminstatusen i befolkningen.

- Berikning av smør og margarin var et viktig virkemiddel for å redusere engelsk syke som et folkehelseproblem i Norge på 1950-tallet, sier Brustad, som selv er medlem av Nasjonalt råd for ernæring.

De store kostholdsundersøkelsene blant norske barn og voksne, Norkost og Ungkost, viser at både barn og voksne får i seg for lite D-vitamin. Menn får i gjennomsnitt 75 prosent av anbefalingene, mens kvinner får i seg 61 prosent. Spesielt innvandrere får for lite, fordi de har mørkere hud og dermed lavere evne til å danne D-vitamin i huden.

Få gode kilder til D-vitamin

Huden vår dann

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kristina av Tunsberg - myte, makt og drakt. Kristin H å konsdatter, bedre kjent som Kristina av Tunsberg, har en spesiell plass i T ø nsbergs kollektive bevissthet.
forskning.no 27.09.2021
Vi har nylig publisert en oversiktsartikkel om internasjonal forskning på temaet.
forskning.no 27.09.2021
De ser ut som frø fordi frø kan sveve mange kilometer med vinden.
forskning.no 27.09.2021
POPULÆRVITENSKAP: Vadefugler forbrenner mye fett på sine lange trekkruter. Dette kan frigjøre giftige kjemikalier i fettcellene.
forskning.no 27.09.2021
Dyrevernsforskere mener at både løver og geparder er nærmere utrydding enn det rødlista antyder. Ifølge dem blir rask nedgang i bestandene ikke fanget opp.
forskning.no 27.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt