AddToAny

Døråpneren, koordinatoren og instruktøren

Døråpneren, koordinatoren og instruktøren
Appell har tatt en prat med tre av de mange kvinnene som har vært viktige for utviklingen og gjennomføringen av Kvinner Kan-programmet - både internasjonalt og i vårt eget land. Felles for de tre er at de er mest opptatt av å understreke hva Kvinner Kan har betydd for dem, for kvinnene de har møtt på kursene, og for å stake ut en kvinnepolitisk kurs hjemme og ute.
Hun blir ofte omtalt som den som la til rette for at Kvinner Kan-programmet i begynnelsen fikk innpass på Stortinget og i departementene, og en finansiering som førte til at programmet kunne vokse seg stort og i mange land. Hvorfor ble hun så engasjert?

- Ansatte i Norsk Folkehjelp var så tydelig på hva som var behovet, så overbevisende, så jeg kunne rett og slett ikke si nei. Mange lurte på hva dette egentlig var for noe. En kvinneklubb? Reise rundt og snakke med hverandre? Festing på kvelden? Hva var pedagogikken? Samtidig var Kvinner Kan-kursene svært verdsatt av medlemmer i Kvinnenettverket i Arbeiderpartiet og i Aps ledelse.
Anne Cathrine Berger berømmer Norsk Folkehjelp for det grundige arbeidet som ble utført med Kvinner Kanprogrammet helt fra starten.
- Dere var veldig gode på metodikken, skrev evalueringer og oppsummeringer, intervjuet og filmet deltakerne. Dere hadde belegg for alt som ble gjort, og klarte å vise at denne formen for bistand - demokratiutvikling - fra munn til munn, den fungerte faktisk. Jeg opplevde at Norsk Folkehjelp skapte et system for rapportering som gjorde at prosjektet i seg sjøl ble overbevisende.

POLITISK OPPVÅKNING. Berger ble etter hvert Kvinner Kan-instruktør i Rwanda, Sør-Afrika. Vietnam, Kambodsja og på Balkan. Skal hun oppsummere erfaringene i én setning, er det at hun fikk en politisk oppvåkning.
- Jeg forsto at internasjonal likestillingspolitikk virkelig betyr noe for dem som bor andre steder enn i Norge. Det høres kanskje litt flåsete ut når jeg sier det, men det er jo lett å sitte på et landsmøte og være for internasjonal solidaritet. Når du kommer i felten, opplever du hvor skjellsettende det faktisk er å få til endringer.
Hun skjønte også at selv om kvinner har mye til felles over landegrensene, er det også store kulturforskjeller.
- Kursdeltakerne i Sør-Afrika var veldig bekymra for meg fordi jeg ikke hadde mann og barn, ikke engang en kjæreste. I alder var jeg jo snart bestemor. Jeg var 27. Hvordan skulle det gå med meg, ler hun. - Jeg forklarte at i Norge var det mange som ikke fikk barn før de var 30. Det gjaldt å finne den rette, og det hadde ikke jeg. For dem var det helt gresk. Det resulterte i en diskusjon om det er likestilling å velge selv eller å la foreldrene velge hvis du ikke finner noen? Vi hadde mange diskusjoner og filosofiske samtaler som jeg aldri trodde vi skulle ha. I Bosnia hadde jeg kurs alene for en gruppe kvinner i 50-60 åra. Jeg brukte fire dager på å sette meg i respekt, og kurset varte i fem. Jeg har aldri følt meg så mislykka i hele mitt liv. Her kom jeg med høy utdanning og masse politisk erfaring, men det hjalp ikke. De hadde også høyere utdanning, men i tillegg var de eldre. Det ga dem en høyere status enn det jeg hadde.
Anne Cathrine understreker også hvordan Kvinner Kan-instruktørene i Arbeiderpartiet fikk erfaringer og inntrykk som de tok med seg tilbake til egen organisasjon.
- I Rwanda møtte vi så mange tragedier at vi måtte legge bort manualen og bare bruke huet. Gjennom dette fikk vi inspirasjon til å skrive en ny handlingsplan mot voldtekt da vi kom hjem. Det skapte en ekstra mening for oss som kursinstruktører fordi vi lagde politikk av det etterpå. Det hjelper ikke at UD-ansatte sitter på sitt kontor og skriv
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp har samarbeidet med Jobbsjansen siden 2015. Vi har derfor spurt Jobbsjansen Stovner, Jobbsjansen Asker og Jobbsjansen Sagene, om hvorfor de valgte nettopp Kvinner Kan for sine deltakere.
Appell 28.09.2021
For likestillingen i Norge er det viktig at kvinners stemmer blir hørt og har sin naturlige plass i arbeidslivet, politikken og i samfunnet for øvrig. Vi er på god vei, men det gjelder ikke alle kvinner. Det er derfor vi i Norsk Folkehjelp engasjerer oss i arbeidet og kampen for et likestilt samfunn også for minoritetskvinnene. Like muligheter og rettigheter for alle skal ikke bare være ord.
Appell 28.09.2021
Jeg er leder for en katolsk kvinnegruppe. Jeg vil fortelle dere om dagene med «Joao». «Joao» var en bombe. Når noen sa at «Joao» hadde falt, visste vi at en bombe hadde eksplodert. Den massakrerte, og alt ble ødelagt. Min historie hendte på den tiden.
Appell 28.09.2021
Kvinner Kan er eit av dei beste verktøya vi har for å få kvinner til å delta i politikk og samfunnsliv. Eg begynte å jobba i Norsk Folkehjelp i 1996 som distriktssekretær, som det heitte den gongen. Kvinner Kan-metodikken var eg godt kjent med, som ein av dei første instruktørane Arbeidarpartiet skulerte på slutten av 80-talet.
Appell 28.09.2021
Jeg er en av de damene som vokste opp i kjølvannet av 70-tallets kvinnekamp.
Appell 28.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt