AddToAny

Briljerte i sikkerhetsrådet

Briljerte i sikkerhetsrådet
Med disse ordene ble den lokale programsjefen til Norsk Folkehjelp fra Quang Tri provinsen i Vietnam, Nguyen Thi Dieu Linh ønsket velkommen av ingen
... ringere enn FNs generalsekretær António Guterres i FNs sikkerhetsråd 8. april.
Linh var invitert til å tale under en åpen debatt om mine- og eksplosivrydding som Vietnams regjering kalte inn til da de satt med formannskapet i Sikkerhetsrådet i april måned. Ikke bare var dette en historisk dag for Folkehjelpa. Linh skrev nemlig historie ved å bli den første vietnameser til å orientere sikkerhetsrådet under Regel 39, som inviterer «kompetente enkeltpersoner» til å dele sin kunnskap og ekspertise om saker som debatteres.
- Det var veldig inspirerende å høre på alle delegatene som holdt innlegg. De viste engasjement og støtte til mine- og eksplosivrydding, samtidig som de pekte på utfordringene vi fremdeles har på dette feltet, var Linhs umiddelbare kommentar etter debatten.
Selv snakket Linh om sine egne personlige erfaringer med å jobbe med rydding av eksplosiver og om hvordan Norsk Folkehjelp jobber og samarbeider med myndighetene i Vietnam. Hun kom også med klare anbefalinger om hva som skal til for at stater og organisasjoner skal lykkes i denne type arbeid. På slutten av Linhs orientering skjedde noe som anses som svært uvanlig i Sikkerhetsrådet: delegater og andre folk reiste seg og klappet. Dette var en vel fortjent anerkjennelse til en tøff kvinne som har viet livet til å fri hjemlandet sitt fra eksplosive dødsfeller.

FORSTO IKKE HVOR FARLIG MINENE VAR. Linh ble født inn i en bondefamilie i fjellområdene i Dakrong-distriktet, i det sørvestlige hjørnet av Quang Tri-provinsen i Vietnam. Moren hennes solgte reservedeler til sykler og mopeder, mens faren jobbet i kommuneadministrasjonen.
- Vi var ganske fattige, men foreldrene mine jobbet hardt for å tjene nok penger til mat for dagen og morgendagen, forklarer Linh.
Til tross for at Quang Tri er blant de områdene i verden som er hardest rammet av eksplosiver etterlatt etter krigen, fors
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp har samarbeidet med Jobbsjansen siden 2015. Vi har derfor spurt Jobbsjansen Stovner, Jobbsjansen Asker og Jobbsjansen Sagene, om hvorfor de valgte nettopp Kvinner Kan for sine deltakere.
Appell 28.09.2021
For likestillingen i Norge er det viktig at kvinners stemmer blir hørt og har sin naturlige plass i arbeidslivet, politikken og i samfunnet for øvrig. Vi er på god vei, men det gjelder ikke alle kvinner. Det er derfor vi i Norsk Folkehjelp engasjerer oss i arbeidet og kampen for et likestilt samfunn også for minoritetskvinnene. Like muligheter og rettigheter for alle skal ikke bare være ord.
Appell 28.09.2021
Jeg er leder for en katolsk kvinnegruppe. Jeg vil fortelle dere om dagene med «Joao». «Joao» var en bombe. Når noen sa at «Joao» hadde falt, visste vi at en bombe hadde eksplodert. Den massakrerte, og alt ble ødelagt. Min historie hendte på den tiden.
Appell 28.09.2021
Appell har tatt en prat med tre av de mange kvinnene som har vært viktige for utviklingen og gjennomføringen av Kvinner Kan-programmet - både internasjonalt og i vårt eget land. Felles for de tre er at de er mest opptatt av å understreke hva Kvinner Kan har betydd for dem, for kvinnene de har møtt på kursene, og for å stake ut en kvinnepolitisk kurs hjemme og ute.
Appell 28.09.2021
Kvinner Kan er eit av dei beste verktøya vi har for å få kvinner til å delta i politikk og samfunnsliv. Eg begynte å jobba i Norsk Folkehjelp i 1996 som distriktssekretær, som det heitte den gongen. Kvinner Kan-metodikken var eg godt kjent med, som ein av dei første instruktørane Arbeidarpartiet skulerte på slutten av 80-talet.
Appell 28.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt