AddToAny

Brøytebilsjåfører får ikke overtidsbetalt

Ansatte i Svevia i Mosjøen får ikke overtidsbetalt, og 1. mai slettet bedriften alle overtidstimene deres. Sosial dumping, mener sjåførene. Svevia avviser påstanden.
- Begeret er i ferd med å renne over her ved avdelingen vår i Mosjøen. Svevia spiller et skittent spill, sier Ole.
Han og kollegene får ikke overtidsbetalt, og 1. mai slettet bedriften alle overtidstimene deres.
Sammen med kollegaen Mats er han ansatt som maskinfører og veiarbeider i drift- og vedlikeholdsfirmaet Svevia Norge AS.
Ole og Mats er ikke deres egentlige navn. De vil være anonyme fordi de frykter å miste jobben.
Om vinteren jobber de med brøyting, men resten av året er det kosting av veier, nedplukk av brøytestikker, kantslått og klipping av grøntareal på sidene av veiene som blant annet står på agendaen.
Bedriften de jobber i, Svevia Norge AS, er 100 prosent eid av den svenske stat, og er på sett og vis den svenske utgaven av Mesta.
Det er 127 ansatte i Svevia Norge, som har avdelinger flere steder i landet, og har oppdrag for både fylkeskommunene og Statens vegvesen på henholdsvis fylkesveier og riks- og europaveier.
Nå har Ole og Mats fått nok av arbeidsforholdene ved avdelingen i Mosjøen. Det er det flere grunner til.

Kan ikke regnes som «særlig uavhengig»
I arbeidskontrakten til Mats og Ole, som Arbeidsmanden har fått tilgang til, står det spesifisert at stillingen er «særlig uavhengig».
«Særlig uavhengig stilling» betyr at arbeidstakerne har et ansvarsområde som innebærer at han eller hun selv bestemmer hva som skal gjøres, når det skal gjøres, hvordan det skal gjøres og hva som skal delegeres til andre.
Ved særlig uavhengig stilling har den ansatte ikke krav på overtidsbetaling.
Arbeidstilsynet skriver på sine hjemmesider at hvis arbeidstakerens stilling reelt sett ikke er ledende eller særlig uavhengig, har arbeidstaker rett på overtidsbetaling.
Ole mener at jobben i Svevia, verken som brøytesjåfør om vinteren eller med veivedlikehold om sommeren, ikke på noen måte kan regnes som «særlig uavhengig».
- Vi blir diktert hvordan og når vi skal jobbe, og vi kan ikke planlegge arbeidsdagen på egenhånd, sier han.

Er unntatt arbeidsmiljøloven
Både Ole og Mats beskriver en vanlig uke på jobb der de ansatte møtes klokka 06.30 på kontoret i Mosjøen. De vet aldri hvordan dagen eller uka ser ut.
Oppdragene er slik at man ofte ikke bare kan reise hjem når klokka har bikket 15. Den blir gjerne 18 og 19 på kvelden før de er tilbake igjen.
I de mest ekstreme periodene kan det være snakk om så mye som over 60 timer i løpet av fem dager.
Ole forklarer at de ikke jobber turnus, bortsett fra når det snør og det er brøyting om vinteren. Han forteller også at det har hendt han har blitt sendt hjem igjen klokka 7 om morgenen for å sove - fordi lederne heller vil at han skal jobbe natt.
I arbeidsmiljøloven §10-3 står det spesifisert at det skal utarbeides en arbeidsplan som viser hvilke uker, dager og tider den enkelte arbeidstake
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Arbeidsmanden

I vinter testet Statens vegvesen ut brøyting med el-brøyebil på E6 over Dovrefjell, blant annet med bilen på bildet. I mai kom evaluerings-rapporten. Og konklusjonen?
Arbeidsmanden 01.06.2024
Det er med stor glede jeg kan konstatere at årets lønnsoppgjør ser ut til å være et godt oppgjør for våre medlemmer. Vi har oppnådd en rettferdig og etterlengtet lønnsøkning, og det skulle bare mangle!
Arbeidsmanden 01.06.2024
For et år siden gikk Ahmad Omar på talerstolen på landsmøtet og ba statsministeren jobbe for at Norge anerkjenner Palestina som selvstendig stat. 28. mai i gikk drømmen hans i oppfyllelse.
Arbeidsmanden 01.06.2024
Da Stian Ollila begynte i Norsk Stein, sverget han på aldri mer å blande seg inn i fagforeningsarbeid.
Arbeidsmanden 01.06.2024
Det er ikke alltid lett å vite hvordan ting henger sammen når du er ny i arbeidslivet. Kan arbeidsgiver overvåke deg på jobb? Hva kan sjefen kreve at du stiller opp på?
Arbeidsmanden 01.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt