AddToAny

Bortvist av politiet - for sikkerhets skyld

Bortvist av politiet - for sikkerhets skyld
Vakter og væpnet politi truet med å kaste de to rullestolbrukerne ut fra konsertarenaen fordi de ikke ville sitte på en atskilt tribune. Vaktene mente de to var en sikkerhetsrisiko.
Ekteparet Anne-Berit Hallbeck og Nils Bjørnar Ødelien fra Kongsberg hadde gledet seg stort til konserten med Van Morrison på Kongsberg Jazzfestival fredag 3. juli i fjor. De var ikke alene om det. Dette var den eneste konserten den legendariske artisten fra Belfast skulle gi i Norge i denne omgangen, og om lag 7500 publikummere hadde funnet veien til Kirketorget.

Vanligvis er dette en stor parkeringsplass ved Kongsberg kirke, men under festivaldagene gjør den tjeneste som utendørsarena.

Anne-Berit og Nils Bjørnar var tidlig ute. De ville sikre seg gode plasser. Men ved inngangen til konsertarenaen ble de stoppet av vakter som henviste dem til en egen inngang og en reservert tribune for rullestolbrukere som dem. Tribunen var plassert inne på kirkegården, adskilt med flere gjerder fra det ordinære publikumsområdet.

- Men vi ville være en del av publikum som alle andre. Vi ønsket ikke være på en adskilt rullestoltribune, forklarer Anne-Berit.

Derfor kranglet de seg til å få bruke den ordinære inngangen og tok oppstilling helt fremme ved scenekanten.Ville bli fjernet med makt Der fikk de ikke stå lenge. Både politiet og konsertarrangørens vakter ga beskjed om at de ikke under noen omstendigheter fikk lov til å oppholde seg nede blant publikum. De ble forklart at dette var av sikkerhetshensyn siden det var så mange mennesker på Kirketorget denne kvelden.

Diskusjonen gikk varm. Fire vakter og to bevæpnede politifolk ga Anne-Berit og Nils Bjørnar klar beskjed om at de ville bli fjernet med makt om de ikke gikk frivillig.

- Hadde ikke Anne-Berit hadde tatt tak i meg, ville jeg heller latt politiet slepe meg bort slik de truet med. Så sint var jeg, innrømmer Nils Bjørnar.

Vaktene og politiet ga de to et valg: enten måtte de bruke rullestoltribunen, eller så måtte de stå ytterst ved et hjørne på torget, nærmest nødutgangen. Svært motvillig gikk de med på det siste. - Foran oss ved nødutgangen var det et felt med brostein i asfalten. Beskjeden vi fikk, var at om vi gjorde et forsøk på å krysse disse brosteinene, ville vi bli kastet rett ut, forteller Anne-Berit.Klagde til ombudet For de to ble konserten med Van Morrison fullstendig ødelagt. Men langt mer alvorlig for dem er opplevelsen av å bli diskriminert og stigmatisert - fordi de bruker rullestol.

Ekteparet klagde Kongsberg Jazzfestival inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet. Klagen dreide seg om to forhold. Det ene var at festivalen hadde lagd en egen særløsning for rullestolbruker
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt