AddToAny

Borgerlige politikere får mest taletid på NRK

Borgerlige politikere får mest taletid på NRK
Ny undersøkelse viser at politikere fra høyresiden kommer mest til orde i NRKs politiske programmer.
I alle år er NRK blitt beskyldt for å ha en politisk slagside mot venstre. Men de politikere som fikk komme mest til orde hos rikskringkasteren de siste årene, er de borgerlige, viser en ny rapport fra den venstreorienterte tankesmia Manifest.

Rapporten bygger på tellinger av deltakerne i Dagsnytt 18 og i Politisk kvarter under valgkampen i 2019, samt i to andre perioder i 2018 og 2019. Tellingen er utført av bachelorstudenter ved medievitenskapsstudiet ved Høgskolen i Volda.

Undersøkelsen viser at borgerlig blokk hadde 60,4 prosent av deltakerne i disse programmene mot 39,5 prosent fra rødgrønn blokk.

- Ikke spor av venstredreining

- Vi finner ikke spor av venstredreining i NRKs debattprogrammer i 2019. Derimot finner vi en tydelig dominans av politikere fra borgerlig blokk, heter det i rapporten.

Nyhetsredaktør Knut Magnus Berge i NRK sier opptellingen gir nyttig informasjon, men at man bør være forsiktig med å trekke konklusjoner om politisk slagside på bakgrunn av en ren telling.

- Hvordan vi bygger sendinger, er veldig avhengig av hvilke saker som er viktige der og da. I periodene som er målt, så hadde vi store saker på borgerlig side som retningsvalget i KrF, utvidelse av regjeringen og statsråder som kom og gikk. Det påvirker denne type tellinger. Vi hadde - og har - en borgerlig regjering som svarer for politikken som blir ført, der finner man mye av forklaringen på det bildet som avtegner seg, sier Berge til NTB.

Sp mest underrepresentert

Ifølge analysen er Senterpartiet det partiet som er kraftigst underrepresentert med 6,6 prosent deltakelse. Samtidig hadde Sp en gjennomsnittlig oppslutning på stortingsvalgdagsmålinger i samme periode på 15,4 prosent.

Ubalansen er i strid med NRKs uttalte ambisjon om å etterstrebe en dekning som stemmer overens med oppslutningen, heter det i rapporten.

Berge sier at NRK har notert seg at Sp har vært underrepresentert, men påpeker at kanalens egen telling for hele 2019 gir Sp en deltakelse på 10 prosent.

- Og den tilsvarende tellingen som går nå for Politisk Kvarter for 2020, viser at Trygve Slagsvold Vedum (Sps leder, red.anm.) er den av partilederne som har vært flest ganger med i programmet, sier han.

Forskere fant ikke slagside

Berge avviser at NRK har en politisk slagside.

Han peker på at da forskere ved Universitet i Bergen undersøkte NRKs valgdekning i 2017, konkluderte de med at rikskringkasteren oppfylte sitt mandat om å ha en bred og balansert dekning der alle partier av en vesentlig størrelse fikk komme til orde.

- Vårt mål å ha en bredest mulig debatt der flest mulig stemmer kommer til orde og ha en rimeligst mulig balanse over tid, sier han.

- Metodiske svakheter

Leder i tankesmia Civita Kristin Clemet er blant dem som tidligere har uttalt at NRK oppleves som venstrevridd.

Hun mener undersøkelsen har så mange metodiske svakheter at den ikke kan brukes til å si noe om NRKs eventuelle politiske slagside, blant annet fordi den ikke er kontrollert for effekten av regjeringsdeltakelse.

- Det trekkes konklusjoner av tellingen som det ikke er grunnlag for å trekke, sier hun.

Magnus Engen Marsdal, leder i Manifest, mener tellingen kan brukes til å underbygge at NRK ikke er venstrevridd.

- Rapportens tema er Frp og Civitas gjentatte anklager om at NRK er Arbeiderpartiets rikskringkasting eller venstredreid. Når overvekten av politikere fra høyreblokken er så stor, finner vi grunn til å konkludere med at anklagene stemmer dårlig med partienes faktiske deltakelse i 2019, sier Marsdal til NTB.

Image-text:

Statsminister Erna Solberg (H), daværende finansminister Siv Jensen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap) venter på at de skal delta i Dagsnytt 18. Bildet er fra januar.

Foto: Heiko Junge / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Har bodd der siden 2013. Edward Snowden er innvilget permanent opphold i Russland, der han har oppholdt seg siden han i 2013 avslørte USAs masseovervåking av tele- og datatrafikk.
Journalisten 22.10.2020
Planlagt sendt på CBS søndag. USAs president Donald Trump har publisert intervjuet han gjorde med programmet «60 minutes» denne uken, flere dager før programmet kommer på lufta.
Journalisten 22.10.2020
Skal være gjesteredaktør i Dagens Nyheter. Miljøaktivist Greta Thunberg skal i desember ta over styringen av avisen Dagens Nyheter for én dag. Thunberg besøkte avisen i september etter å ha kritisert medienes dekning av klimaspørsmålet.
Journalisten 22.10.2020
NRK Debatten fikk ros i Kringkastingsrådet NRK fikk mye kritikk etter at programmet Debatten inviterte kommentatorer til å oppsummere Bertheussen-saken. Nå får programmet ros i Kringkastingsrådet.
Journalisten 22.10.2020
Skjult kamera i NRK-dokumentar er også klaget inn. Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes onsdag 28. oktober, skal to klager mot Filter Nyheter behandles. Den første klagen går på manglende omtale av en frifinnelse.
Journalisten 22.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt