AddToAny

Bildeling - fra nisje til trend

Bildeling - fra nisje til trend
Nye tall viser at rundt 5 prosent av de med førerkort her i landet har registrert seg i en bildelingsordning, omtrent samme andel som i bildelingens foregangsland, Sveits.
Bildeling er mye omtalt som en viktig del av nye bærekraftige mobilitetsløsninger. Men vi har visst lite om omfanget og hvilken betydning bildeling kan ha i norsk sammenheng.

Nye tall viser at rundt 5 prosent av de som har førerkort har registrert seg i en bildelingsordning, omtrent samme andel som i bildelingens foregangsland, Sveits.

Fra før vet vi at norske privatbiler stort sett står stille. De brukes gjennomsnittlig bare rundt en halvtime i døgnet. Likevel har nærmere halvparten av norske hushold i dag to biler.

Selv om organisert bildeling har eksistert i Norge siden 1995, da Bilkollektivet ble etablert, er det først de siste par-tre årene bildeling for alvor har tatt av - også her i landet.

Bildeling er en viktig og lite omstridt del av den raskt framvoksende globale delingsøkonomien. For at denne økonomien skal feste seg lokalt må det finnes en viss delingskultur som gjør at vi enkelt aksepterer - eller foretrekker - å ikke selv eie de gjenstandene som gir oss tilgang til tjenester og opplevelser.

Vi strømmer tjenester framfor å lagre og vedlikeholde tingene selv.

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

LITT AV HVERT: Gamle NSB-togdekorasjoner, den gamle NSB-appen, den gamle NSB-nettsiden og annet som er NSB-merket ble i dag formelt klarert for å gå over i historien.
article_web Samferdsel 22.03.2019
LITT AV HVERT: Blant de mange byer i verden som viser interesse for nysatsing på trikken, er Bologna i det nordlige Italia, som ser for seg fire nye trikkelinjer.
article_web Samferdsel 21.03.2019
LITT AV HVERT: Gunnar Lindberg hadde sjansen nå, etter å ha fullført sin avtalte periode på seks år som TØI-sjef, til å si takk for seg. Men så, riktignok etter å ha tenkt seg om, takket han ja til styrets tilbud om å ta nye seks år.
article_web Samferdsel 20.03.2019
LITT AV HVERT: Ketil Solvik-Olsen, eks-samferdselsministeren, er av ITS Norge tildelt ITS-prisen for 2018 «for sin avgjørende innsats for å sette ITS og ny teknologi på den transportpolitiske agendaen» i sin tid som minister.
article_web Samferdsel 17.03.2019
LITT AV HVERT: Et utkast til byvekstavtale for Trondheimsområdet ble før helgen overlevert til statssekretærene Anders Werp, Samferdselsdepartementet, og Lars Jacob Hiim, Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
article_web Samferdsel 17.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt