AddToAny

Ben Thompson anbefaler mediene å samarbeide med Facebook

Ben Thompson anbefaler mediene å samarbeide med Facebook
BERGEN (Journalisten): Medieguru Ben Thompson er klar i sin tale: mediene må slutte å se på Facebook som et monster som stjeler trafikk. Angelica Hagen kl. 12:25 Oppdatert: 13. mai 2016 kl.
12:37

Overgangen til en digital medieøkonomi har flyttet penger og makt fra de som lager innhold til de som aggregerer innhold. Hvorfor skjedde dette? Hva er konsekvensene av skiftet? Og hva slags aviser, TV-kanaler og produksjonsselskaper vil overleve og blomstre i den nye medieøkonomien?

Det snakket medieguru Ben Thompson om under Nordiske Mediedager fredag morgen. Han mener mediene i større grad må samarbeide med de store aktørene for å overleve. I Facebooks tilfelle er det tilbudet om Instant Articles.

- Mediene må se Facebook som en partner og ikke et monster som stjeler trafikken, sier han.

I tillegg mener han det er viktig at businessmodellen til mediehusene går hånd i hånd med innholdet som produseres. Enten må mediene velge ut sine beste lesere og ta betalt av dem, eller halvere kostnadene og nå ut til alle.

Partnerskap

Til Journalisten forklarer han at det er viktig å bruke Facebook til det de er best på: å selge annonser tilpasset brukerne. Når Facebook tilbyr mediene å selge annonser for dem mot godt innhold, der mediene beholder 70 prosent av inntektene - er det de som tar tilbudet som overlever.

Her hjemme var Dagbladet tidlig ute med å inngå samarbeid med Facebook om Instant Articles, mens andre norske mediehus har vegret seg.

- Det er en ny mediemodell som er på vei til å bygges. Det er både positive og negative sider ved et samarbeid med Facebook, men de som følger den gamle modellen ser bare de negative sidene. De tenker fortsatt gammelt, sier han.

Papiravisen dør

Thompson tror imidlertid det står bedre til med norsk presse enn med den amerikanske, fordi det opereres med et språk kun lesere her hjemme forstår. Dermed utelukkes en del konkurranse.

Han har ikke stor tro på papiravisen og mener de mediehusene som fortsatt opererer med papiravis vil måtte omstille seg. Det som er krevende for mediehusene er å forstå når denne omstillingen skal skje.

- Papiravisen dør sammen med menneskene som leser den. Det er vanskelig å gi slipp på den medieproduksjonen, men det vil komme nye selskaper som tenker digitalt og konkurrere med den gamle modellen. Papiravisene har sin merkevare, men det er også alt de har.

Medieguru Ben Thompson kom hele veien fra Taiwan for å snakke om innholdsprodusentenes død og mulige gjenoppstandelse på Nordiske Mediedager. Foto: Angelica Hagen.

Les mer

Flere saker fra Journalisten

En gruppe journalister, blant dem en fra Norge, ble anholdt i Afghanistan da de dekket en kvinnedemonstrasjon, melder NRK.
Journalisten 14.08.2022
Angrepet på forfatteren Salman Rushdie hylles av flere iranske aviser med tilknytning til regimet i landet.
Journalisten 14.08.2022
Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.
Journalisten 12.08.2022
Mangemillionær fra Sunnmøre har kjøpt ut Helge Lurås. Siden midten av juni har det vært flere endringer på eiersiden i Resett.
Journalisten 12.08.2022
Redaktør mener pressen må ønske kritiske blikk på Baneheia-dekningen velkommen.
Journalisten 12.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt