AddToAny

Begrepsbruken: Gravplass - kirkegård - gravlund

Begrepsbruken: Gravplass - kirkegård - gravlund
Norsk er et mangfoldig språk. I takt med at samfunnet endrer seg, endrer også språkbruken seg.
Både redaksjonen og Gravplassforeningen får henvendelser med spørsmål om hva som er korrekt bruk av begreper innenfor vårt fagfelt. Et av de hyppigste spørsmålene er: - Heter det «Gravplass» eller heter det «Kirkegård»?

Vi sendte en formell henvendelse til Språkrådet, for å få en kvalitetssikring av begrepsbruken som har sin tilhørighet innenfor gravplassektoren. Hovedmålet for Språkrådets arbeid er å styrke norsk språks status og bruk på utsatte områder. De ønsker også å ivareta det språklige mangfoldet og språkbrukernes interesser. De følger med på hvordan språket utvikler seg, og godkjenner norske ordbøker og ordlister til bruk i skolen.

Forvaltning - lovverk eller dagligtale?
Språkrådet mener at om man forvalter eller viser til lovverket, bør man følge terminologien som er brukt der. Det betyr at viser man til gravplassloven eller dens forskrifter, så bør man bruke «gravplass». - I annen bruk som ikke er knyttet til lovverket, burde valget være opp til den enkelte språkbruker, skriver de til vårt fagblad.

- Både «gravplass», «kirkegård» og «gravlund» har egne artikler i Bokmålsordboka, og vi kan ikke se noe i veien for å veksle mellom dem - med det forbehold som er nevnt.

Ordbøkene definerer «kirkegård» som en inngjerdet gravplass i tilknytning til en kirke. Ordet «gravplass» er mer uspesifisert i Bokmålsordboka, og defineres som «sted der døde er begravd». Det Norske Akademis ordbok synonymdefinerer ordet med «kirkegård». Seniorrådgiver i Språkrådets seksjon for språk i skole og offentlig forvaltning, Gunnhild Wiggen, tenker at det er naturlig å bruke ordet «kirkegård» der det er en kirke på eller ved plassen. - Det er iallfall ingen formell grunn til å erstatte «kirkegård» med «gravplass» slik vi ser det, skriver hun.

Et land med store dialektiske forskjeller
I Norge er vi beriket med mange dialekter. Man skal ikke dra langt før forskjellene er store. Det er med å berike vår språklige, kulturelle arv.

I noen regioner og storbyer brukes ofte benevnelsen gravlund. Mens det på mindre steder ofte henvises til kirkegården. Det er naturlig, siden gravplassen har sin beliggenhet rundt bygdas egen kirke. Et tradisjonelt samlingssted fra tidenes morgen.

Vi vil sannsynligvis i årene som kommer, oppleve at det anlegges nye gravplasser andre steder enn rundt kirka. Da vil det være naturlig å benytte andre benevnelser enn kirkegård.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Gravplassene må snart håndtere langt flere dødsfall enn i dag. Det skyldes høye fødselstall etter 2. verdenskrig. Økningen vil variere sterkt fra kommune til kommune.
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen kan inneholde mange kulturminner, fra flere tusen år gamle gravhauger og middelaldergraver, til gravminner fra forrige århundre. Elementer som veisystemer, vegetasjon og gravfeltstruktur kan også ha stor kulturminneverdi og vitne om stedets historie.
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen 29.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt