AddToAny

Bedre gravkart gir bedre forvaltning

Bedre gravkart gir bedre forvaltning
Fra i år av, skal alle planarbeid ha gravkart utarbeidet i SOSI-formatet. Det skal gi bedre oversikt over gravplassene. - Den store gevinsten vil først kunne hentes ut når alle gravkart innenfor et forvaltningsområde foreligger i SOSI-formatet, sier Åse Skrøvset, rådgiver for gravplassaker.
SOSI står for «Samordnet Opplegg for Stedfestet Informasjon». Det er en standard for geografisk informasjon og et mye brukt filformat for norske kartdata. Formatet som eies av Statens kartverk, er kjent for både kommuner og eksterne konsulenter.

Gir bedre oversikt
Den store fordelen med SOSI er at alle gravkart blir digitale og i samme format. Det gir mulighet for å ta ut koordinater for enkeltgraver og dermed gi sikrere stedfesting. Siden kommunenes kartverk er i SOSI-formatet, betyr det at gravkart i SOSI kan leses sammen med grunnkartet.
Modum er ei av gravforvaltningene som har erfaring med SOSI.

- Vi ble kontaktet av Statens kartverk og spurt om vi ønsket å være med på utviklingen av en SOSI-standard for gravplasser. Det var i 2011, sier Tone Hiorth, tidligere kommunegartner i Modum, men som pensjonist fortsatt ansvarlig med å sluttføre denne digitaliseringsprosessen.

Da standarden nærmet seg å bli ferdig, var det aktuelt å prøve den ut i forvaltninger. Ifølge Hiorth lå det godt til rette for dette i Modum, siden gravplassforvaltninga her er kommunal. De som jobbet med gravplassene satt mer eller mindre vegg-i-vegg med de som jobbet med kart og oppmåling.
Start i det små
Modum kommune har sju gravplasser. Fram til nå, er seks av dem ferdig oppmålt i SOSI-formatet. Det er den syvende, og også kommunens største, gravplass som det nå arbeides med. Det kan være lurt å starte med den minste gravplassen, slik at eventuell feil arbeidsmetodikk får mindre konsekvenser.

- Feilen vi gjorde i starten, var at landmåleren stedfestet hver grav med en gang. Men det vi har oppdaget på de eldre gravplassene, er at kistegraver både kan være for små i størrelse, og ligge litt rotete til, sier Hiorth.

Løsningen ble å først registrere hver enkelt grav, deretter foreta nødvendig omregulering, før landmåleren fastsatte gravens koordinater etter den nye reguleringen. Det var mulig å rydde opp på de gamle gravplassene, fordi mange graver hadde utgått festetid. Dermed var det mulig å skaffe plass til å forskyve gravene som skulle registreres slik at de fikk korrekt størrelse.

Det å fastsette gravenes fire hjørnekoordinater i SOSI, gjør landmåleren inne på kontoret.

Samarbeid med kommunen
Kommunene har, uansett forvaltningsform, ansvaret for bevilgningen av driften til gravplassene. God kommunikasjon med kommunen er viktig i forhold til digitalisering av gravplassene. Noen steder gjøres det i samarbeid med kommunen, mens man andre steder velger å bruke eksterne firma.

- Oppmålingsvesenet hos oss har brukt vintrene, når det er roligere hos dem, til å gjøre stedfestingsarbeidet. Selve oppmålingen skjer i sommerhalvåret, og må kvalitetssikres av forvaltningene selv uansett om arbeidet gjøres i regi av kommunen eller eksterne firma, understreker Hiorth.

Gir bedre forvaltning av gravplassene
Skrøvset tror få ansatte i gravplassforvaltningene vil ha egen programvare til å lage eller endre gravkart i SOSI-format. De vil forholde seg til gravkartene på papir eller i pdf-format som før.

- Samtidig vil fagsystem som Ecclesia og Gravlund kunne ta inn gravkart i SOSI-format, slik at gravplassforvaltningene kan dra nytte av de forbedrede gravkartene på den måten, sier hun.

SOSI-formatet på gravkart er et lite skritt på veien mot bedre gravplassforvaltning. Bruken av SOSI-formatet til registrering og inntegning av alle element på gravplassene gir godt grunnlag for drifts- vern- og vedlikeholdsplaner.

- På sikt vil SOSI-format for gravkart kunne inngå i en nasjonal gravplassdatabase og gi grunnlag for uthenting av informasjon på nasjonalt nivå, tror gravplassrådgiveren.

SOSI GRAVPLASS
Følgende bestemmelse kom inn i forbindelse med revisjon av forskriften til gravferdsloven, gjeldende fra 01.01.19:

«Ved anlegg, utvidelse eller vesentlig endring av gravplass skal, gravplassen, hvert gravfelt og hver grav ha sin egen ID i henhold til standard fastsatt av Statens kartverk (SOSI). Gravene bør være stedfestet ved hjelp av koordinater og skal være forankret i marken med gravfeltfastmerker, som regel minst fire for hvert gravfelt. Graver skal kunne påvises entydig, enten direkte ved hjelp av koordinater eller ved utmål fra gravfeltfastmerkene.»

Krav om bruk av SOSI standard vil slå inn både ved nyanlegg, utvidelse og vesentlig endring av gravplasser. Kravet er knyttet opp mot gravplass, gravfelt og grav, det vil si at det er selve gravkartet som må utarbeides i henhold til SOSI-standarden.

Mer informasjon om SOSI gravplass: www.sosigravplass.no
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt