AddToAny

Barnehage-jobb ga ham ny pensjonsopptjening

Barnehage-jobb ga ham ny pensjonsopptjening
Toralf Schulte innrømmer at han følte lettelse etter at han fikk fast jobb igjen, 50 år gammel. Etter flere år som vikar og løsarbeider ble det jobb i barnehage for den tidligere IT-eksperten.
Toralf Schulte på arbeidsplassen sin i en av Kanvas-barnehagene på Slemmestad. Han fikk noen tøffe år etter at den faste jobben forsvant. Nå er han glad for at han igjen står i fast jobb, som også gir ham en mer forutsigbar pensjonsopptjening. (Foto Dag

- Det var godt å få den tryggheten tilbake. Og pensjonsopptjeningen, sier Schulte. Han brydde seg tidligere i karrieren ikke så mye om pensjonsopptjening eller størrelsen på tjenestepensjonen. Men perspektivet blir forandret når du nærmer deg den magiske 50-årsgrensen for en familiefar med ektefelle og tre barn i alderen 11 til 19 år.

Pensjonen glipper

Er du fast ansatt, er du sikret opptjening av pensjon, enten du har jobb i offentlig eller privat sektor. Er du løsarbeider, kan pensjonsopptjeningen glippe for deg, i hvert fall i perioder. Du rekker ikke å komme opp mot minstegrensene for å være med i pensjonsopplegget på arbeidsplassen før du er ferdig med vaktene eller vikariatet. Så er det å vente til neste jobb, og slik går årene.

Schulte er kritisk til reglene for mange pensjonsordninger, som innebærer at mange løsarbeidere som oftest havner utenfor ordningene.

Men nå er han blitt fast ansatt i Kanvas-barnehagen, Utforskeren i Slemmestad, litt utenfor Oslo. Og det spesielle med Schulte er at han fikk vist seg frem og senere fikk tilbud om fast jobb fordi han meldte seg for det private bemanningsbyrået Gammel Nok. Selskapet driver nettstedet gammelnok.no og kaller seg selv et senter for seniorpraksis. Forretningsidéen er å levere blant annet seniorbemanning til midlertidige og faste stillinger i offentlig sektor.

Kun for seniorer

- Vi har spesialisert oss på seniorer i arbeidslivet, sier Ida Festervoll. Hun er daglig leder for den del av virksomheten som kaller seg Praktisk Bistand og Omsorg. Gammel Nok har de senere år fått så god respons at det er blitt lagt merke til. Johan Andresens selskap Ferd er gått inn på eiersiden. Andresen er kjent som en av de virkelig rike investorene i Norge som også har satset adskillig på sosiale entreprenører. - Men er det behov for bemanningsbyråer som først og fremst fokuserer på seniorene? - Ja, absolutt. Vi får mange henvendelser fra enkeltpersoner og virksomheter. Det er mange seniorer i arbeidslivet som føler at de trenger å bli sett i bunkene av jobbsøknader. Og virksomheter leter ofte etter folk med erfaring og den kompetansen som du får gjennom mange år i arbeidslivet. - Vi bidrar til mangfoldet og dessuten til kunnskap om hva seniorer kan tilføre bedrifter. Realiteten er jo at mange eldre arbeidstakere faktisk står utenfor arbeidslivet, sier Festervoll.

Oljekrisen

Toralf Schulte fikk merke at nedgangen i oljeprisene for et par år siden satte spor etter seg i oljelandet Norge, også utenfor selve oljesektoren. Det ble tøffere tider også for mange IT-bedrifter som hadde kunder i oljesektoren. Han slet skikkelig med å få seg ny jobb, forteller han. Han er heller ikke blant dem som roser apparatet i Nav for å hjelpe arbeidssøkere. - Jeg må innrømme at jeg av og til følte at noen av konsulentene lette etter faktorer som hindrer dem i å gi hjelp til arbeidssøkere, sier Schulte. - I Kongsberg finner du mange kunnskapsbedrifter som har levd godt i oljealderen, men som dessverre også har fått merke nedgangstidene ganske raskt. Vi merket ringvirkningene også på mitt hjemsted Tranby, sier Schulte.

- Det er så vondt

- Folk undervurderer hvor vanskelig det er når du ikke har jobb. Det er så vondt. Du har knapt råd til melk og brød, og kan ikke ta ansvaret for å reparere minstemanns sykkel. Uttrykket å nave synes jeg er tull, rett og slett. Rent oppspinn. - Jeg mener at folk litt oppe i årene gjennomgående har en helt annen innstilling til jobben sin enn mange unge, som ofte bare tenker på pengene, sier Schulte. - Men hvordan kom du til et nettsted for seniorer? - Jeg prøvde alt mulig først. Jeg var innom LinkedIn, prøvde nettverket mitt og så at det var ganske håpløst for meg i min situasjon å få meg en fast jobb der og da. Resultatet ble at jeg oppsøkte alle mulige nettsteder og bemanningsbyråer. Alle de private nettstedene. Finn.no selvsagt, JobZone, Adecco etc. Og så dukket Gammel Nok opp i den listen. Jeg så at de hadde en markant annerledes profil, med sitt fokus på folk fra 50 år og oppover, forteller Schulte.

Ikea ga mersmak

- Jeg fikk først et par småoppdrag hos Ikea, med aktiviteter for barna, og deretter en stor markedsundersøkelse. Jeg har vært med på pepperkakebaking, konkurranse i å re opp senger og slikt. Og jeg sang pepperkakevisen og høstet mange smil fra publikum, både blant unge og gamle. Jeg regner med at Gammel Nok også leste CV-en min, som viste at jeg hadde jobbet noe i barnehager tidligere. Så da jeg greide meg relativt brukbart ute på Ikea, bidro alt dette kanskje til at jeg litt senere fikk sjansen i en ny korttidsjobb i denne barnehagen her, forteller Schulte. - Litt senere kom utlysningen av ny fast jobb i barnehagen. Jobben ble kun kunngjort på Kanvas' egne sider, men fikk likevel stor oppmerksomhet. 40 personer var nysgjerrige på stillingen. Manger sliter for tiden i arbeidsmarkedet, vet du, fortsetter han. Han konkurrerte med mange yngre arbeidssøkere som hadde solid utdanning og til dels adskillig erfaring. Likevel ble Schulte foretrukket.

Skifter yrke

Den ferske barnehageassistenten er også et eksempel på at seniorer må vise evne og vilje til å tilpasse seg et skiftende arbeidsmarked for å øke sine egne sjanser for jobb. I en tidligere fase av livet var Schulte IT-ekspert. Han var prosjektleder og utvikler innen informasjonsteknologi. Og IT-jobbene har ofte hatt et element av support, altså kundestøtte. Det har gitt Schulte erfaring i å håndtere mange slags henvendelser, og det kan ha vært nyttig senere i livet, mener han. - Men hvordan kom du fra IT til barnehager? - Et av mine barn slet på skolen. Samtidig måtte jeg egentlig jobbe mye overtid, men å følge opp barnet var nødvendig. Så jeg måtte bremse, mens kona, som akkurat hadde fått ny jobb, fikk fortsette for fullt på sin arbeidsplass. Jeg fikk en del kontakt med barnehager i den perioden.

Tjenestepensjon

- Har pensjon spilt en rolle i ditt omskiftelige yrkesliv? - I IT-bransjen spilte pensjonsbetingelsene en rolle, helt klart. Jeg tok aldri en jobb uten at bedriften hadde en skikkelig pensjonsordning. Fram til jeg sluttet i den bransjen i 2007 hadde jeg dette. Jeg har nå en haug fripoliser. Fra 2007 har jeg ikke noe annet enn de offentlige pensjonsordningene. Jeg har ikke regnet på dette, men vet at jeg har vært arbeidsledig i totalt fire år, for eksempel. - Hva med pensjonen din nå? - Pensjonssparing er noe jeg får tenke på nå når jeg får hodet over vannet igjen. Men jeg ser jo at flere pensjonsleverandører tilsynelatende har høye administrasjonskostnader, så det er kanskje like greit å ha pengene i banken, sier Schulte. - Hva var erfaringen din med ulike bemanningsselskaper og nettsteder? - Jeg følte nok at min CV hele tiden havnet nederst i bunken hos en del private arbeidsformidlere. Det har vært en tung periode, sier Schulte. - Har du tenkt mye pensjon i de senere år? - Egentlig ikke. Jeg har vært helt fokusert på å skaffe meg en fast jobb, sier Schulte. Han har hatt ganske nøkterne mål med livet sitt i de senere årene: - Jeg har ingen forventninger om jeg skal skaffe meg hytte ved sjøen eller båt, eller sitte med en Piña Colada på Madeira. Rammen for mitt liv er familien. Jeg vil se ungene, og håper en dag på barnebarn! - Og så vil jeg gjerne nevne at jeg ikke har hatt ferie på tre år, naturlig nok. Men neste år får jeg vel feriepenger, sier Schulte med et smil.

Gammel Nok

Ida Festervoll i Gammel Nok forteller at selskapet har 1700 personer i sin database. Seniorer som får en korttidsjobb gjennom gammelnok.no, får minimum 180 kroner i timen. - Hvor opptatt er seniorene av pensjonen sin? - Egentlig ikke så mye. De fleste som vi får kontakt med, er arbeidstakere som først og fremst vil ha en jobb igjen. De vil være en del av arbeidslivet. - Det er jobben som er det viktige, ikke pensjonen. Slik er det ofte, i hvert fall i første omgang, sier Festervoll.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt