AddToAny

Barnehageøkonomen

Barnehageøkonomen
Løsningen ligger i barnehagen, tenkte Mari Rege da hun forsket på uføretrygd. Siden har hun stått i stormen.
- Vet du hvordan du ser hva som er ekstra gode gulrøtter?
Mari Rege smiler. Et lurt smil, det er ofte det. - Du ser det på tuppen, sier hun og lener seg fram. Like engasjert som med alt annet hun har snakket om denne dagen. Om lek og læring, om folk som faller utenfor, om Oslo-skolen, om barnehagelærerheltene. Hun ser deg rett inn i øynene. Nå handler det om gulrøtter.
- Her på Jæren er det mye sand i jorden, noe som gjør det lettere for gulrøttene, sier Rege og kikker ut vinduet på Sola Strand hotell rett utenfor flyplassen i Stavanger.
Er jorden hardpakket, blir tuppen spiss, fordi den strever med å komme seg nedover. Men på Jæren er det en motstandsløs hverdag for gulrøttene. Da blir tuppen butt. Selve kvalitetstegnet.
- Så det må du se etter i butikken, sier hun, lener seg tilbake og ler.
Hun trenger ikke regneprogrammer eller statistiske modeller for denne leksjonen. Hun har vokst opp her i det bølgende åkerlandskapet, hvor strendene minner om Danmark og surfingen om California. Med jordbruksforeldre uten lang utdannelse, men med grønnsaksåkere.
Statistisk sett skulle hun ikke ha sittet her, som professor og en av Norges mest kjente samfunnsøkonomer. Et av medlemmene i Ludvigsen-utvalget som staket ut kursen for fremtidens skole. For samfunnet er et smittesamfunn. Høy utdannelse avler høy utdannelse. Og verken skoler eller barnehager klarer å gjøre så mye med det. Men Mari vil. Gjøre noe med det.
Slikt blir det bråk av.

- Putt pengene i barnehage
«Hudfletter Agderprosjektet» og «Barnehagen skal ikke være treningsleir til skolen» er blant overskriftene i norske medier etter at Rege og medforsker Ingunn Størksen satte i gang barnehageforskning gjennom Agderprosjektet. De har måttet forsvare seg mot en strøm av kritikk.
Hvordan endte det slik?
Barnehagenysgjerrigheten ble født da hun jobbet i Statistisk sentralbyrå. Der forsket hun på uføretrygd og spurte seg hvor innsatsen bør settes inn for å unngå at folk faller utenfor. Svaret kom fra å grave seg ned i forskningen: Den må settes inn tidlig.
- Når mange ikke fullfører videregående skole, begynner ikke problemet der. Det begynner i barnehagealder. For eksempel har treåringer med mødre med høy utdanning betydelig
Gå til mediet

Flere saker fra Utdanning

Regjeringen ønsker å styrke fagskoler rundt om i landet, og spytter inn 40 millioner kroner i utviklingsmidler for å heve kvaliteten i fagskoleutdanningene.
article_web Utdanning 19.05.2019
MDG fremmet torsdag et forslag i Stortinget om å gi skoleelever rett til å streike, og om å endre fraværsreglene til at politisk streik ikke er ugyldig fravær.
article_web Utdanning 17.05.2019
Ingen innsendte saker og færre debatter og andre temaer man vanligvis har på et fylkesårsmøte. Desto mer spennende var valgene på ledere og andre representanter da Utdanningsforbundet Viken møttes for første gang.
article_web Utdanning 16.05.2019
Parlamentet i Austerrike bestemt at det ikkje skal vere lov å bere klede med religiøst eller livssynspreg i skolen. I fjor vart det forbudt å ha hijab i barnehagen.
article_web Utdanning 16.05.2019
Minst 70 prosent av de ansatte i barnehager bør være barnehagelærere.
article_web Utdanning 16.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt