AddToAny

BARNAS BIBLIOTEK

BARNAS BIBLIOTEK
Er det et skisenter? En scene fra Disneys Finding Nemo? En liten fornøyelsespark eller kanskje et bilverksted? Biblo Tøyen lar seg ikke så lett definere, men én ting er sikkert - det er fristende å bli en stund i dette rare, myke, morsomme universet.
Biblo Tøyen er et sted å treffes, et sted å slappe av, henge, surfe, mekke, lese, lære og låne bøker. Her finnes landets beste samling litteratur for større barn og ungdom, arbeidsstasjoner med PC og ipader, små verkstedsstasjoner, en scene, forskjellige sitteplasser, spill, krinkler og kroker. Lokalet rommer fire gondoler fra et nedlagt polsk skianlegg, to spesialbyggede UFOer og flere lune og stemningsfulle båser, trukket godt inn i veggene.

Matlaging skjer på lasteplanet til en stor Volvo. Foran i motorkassen er det installert en kul sitteplass. Myke puter i panseret. Registrering av utlån foregår på en irrgrønn flippermaskin. Verkstedene består av to knall oransje Piaggio-trehjulinger, varemodeller, der arbeidsbenkene utgjør bakstellet. På bordplater her og der er det påmalte spill, og enkelte steder får vi øye på fryktinngytende dyrekranier og små skjeletter." - Helt fra start var ambisjonen å skape noe mer, sier Reinert Mithassel fra Deichmanske Bibliotek. "Midt i lokalet er det montert en passasje full av heldekkende speil - sånne man blir tykk og tynn i - perfekt for morsomme selfies. Legoen er festet på veggen, mye ryddigere enn om den skulle ha ligget i kasser, og det aller meste i rommet kan flyttes og skyves om på via kraftige skinner i taket.

Deler av en grønn container skjuler toalettet. Sistnevnte er kanskje det mest ordinære innslaget på Biblo Tøyen, innredet med grå og hvite standardfliser.

- Da vi startet dialogen om et nytt bibliotek på Tøyensenteret, fikk vi først noen skisser fra Entra, som eier lokalene. Det var et streit utkast. Hvite vegger, takplater og helt vanlige bokhyller. Vi i Deichmanske så på hverandre, klødde oss i hodet og tenkte: "var dette det vi ville ha, og trengte akkurat her? "

- Nei, forteller Reinert Mithassel, avdelingsleder for Biblo Tøyen,sier Mithassel. Han kom opprinnelig fra en stilling som utvikler for Deichmanske Bjørvika. Gjennom arbeidet der ble han kjent med arkitekt og kreativ utvikler Aat Vos fra Nederland. Vos har spesialisert seg på brukerorientert og opplevelsesrettet bibliotekdesign og har vært med på flere av Deichmanskes oppussingsprosjekter de siste årene. Kontoret hans står bak flere bibliotek- og urban storstue-konsepter i Rotterdam, Antwerpen, Oosterhout og Lelystad, har vunnet flere priser og utmerkelser, og Vos vant i sin tid også en konkurranse for Idea Store's ungdomssatsing i London. Han har jobbet mye med scenarier knyt
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

En tungvektskamp mellom Niels Torp og Snøhetta. Astrup Fearnley som ifølge Thomas Thiis-Evensen landet «elegant som en svane». Og et bygningskonsept der Norges arkitektelite tegnet et hus hver.
Arkitektur N 17.12.2021
Parametric Timber Detailing. A parametric toolkit customized for detailing fabrication-ready timber structures
Arkitektur N 17.12.2021
I 2004 ledet Tone Lindheim juryen for den internasjonale konkurransen om Fjordbyens uterom. Sytten år senere evaluerer hun resultatene av en av Norges mest ambisiøse satsninger på landskapsarkitektur.
Arkitektur N 17.12.2021
I nesten fem tiår har arkitektene i danske Tegnestuen Vandkunsten vært pionerer for sosial bærekraft - trofaste forkjempere for fellesskapet, nabolaget, delingsløsninger og inkludering. Nå har de tegnet noen av Oslos dyreste boliger.
Arkitektur N 17.12.2021
Arkitektur N 17.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt