AddToAny

Barents Press lukker for russiske journalister: - For farlig å samarbeide

Har ikke noe valg, mener styreleder Amund Trellevik. Journalistnettverket Barents Press har besluttet å legge samarbeidet med russiske kolleger på is. Det ble bestemt under et nylig styremøte.
Alle fire landene i Barents Press var enstemmig enige om at den utfordrende sikkerhetssituasjonen for russiske journalister gjør det umulig for dem å fortsette samarbeidet.

- Det er for farlig å samarbeide med våre russiske venner. Dette er en nødvendig, men like fullt meget beklagelig utvikling, sier Amund Trellevik, styreleder i Barents Press Norge og gravejournalist i Investigate Europe.

Journalistnettverket Barents Press International har hittil bestått av journalister fra Norge, Sverige, Finland og Russland, og har som mål å utvikle samarbeid i den nordlige regionen. De organiserer prosjekter, reiser og arrangementer på tvers av landegrensene.

Frykter ny lov

Fra 1. desember kommer Russland til å innføre en ny lov som gjør det straffbart «å være under utenlandsk påvirkning», forklarer styrelederen.

- Den loven er skrevet såpass vagt og bredt at den i prinsipp kan brukes mot det meste. Det vi frykter er at dersom en russisk journalist er i kontakt med oss eller i et nettverk, så er de «under påvirkning», sier Trellevik.

Barents Press Russland kommer dermed til gå i oppløsning og slutte å eksistere fra 1. januar 2023. De andre landene vil fortsette sitt samarbeid, men ikke lenger ha lov til å til å samarbeide med russiske journalister.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar i år, har Barents Press vurdert kontinuerlig hvilke konsekvenser de strenge lovene medfører for det transnasjonale samarbeidet.

- Russisk lovgivning og den brutale utviklingen innenrikspolitisk i Russland gjør at vi ikke har noe valg. Det betyr at nesten 30 år med journalistsamarbeid i nord nå, dessverre, er innstilt, sier Trellevik.

Dette gjelder alle samarbeidene Barents Press hadde, inkludert det nye internasjonale nettverket for unge nordiske og russiske journalister, New in Journalism, påpeker Trellevik.

- Isoleres enda mer

Utviklingen kan minne om et steg tilbake til Den kalde krigen:

- Barents Press ble først etablert da den sovjetiske muren falt og man endelig kunne inngå samarbeid mellom øst og vest. Det var eufori og optimisme. Nå har vi gått tilbake til hvordan det var før, sier Trellevik.

Hvor lenge samarbeidet vil legges på is, er usikkert, fortsetter han.

- Vi får se hvor lenge denne situasjonen vedvarer, men det er ingen ting som tyder på at utviklingen blir bedre i Russland på kort og mellomlang sikt.

Ifølge Trellevik vil en av konsekvensene av den nye loven være at Russland isoleres enda mer, og vender seg stadig mer bort fra Vesten og vestlig kultur.

- Det at Russland lukker seg mer inn og er fiendtlig mot sin omverden, er ikke en særlig bra ting. Og det har konsekvenser for oss i Norge også, med tanke på hvor tett vi står landet, sier Trellevik.

Med tanke på det, er det ekstra viktig at vestlige journalister er til stede i Russland, mener han. Samtidig blir det stadig farligere for utenlandske journalister å oppholde seg der.

- Det på grunn av lovene de har innført og fordi retorikken mot Vesten er stadig mer anspent, krass og kritisk. Vi ser også at det blir vanskeligere for journalister å få visum inn til Russland, som vi så nylig med NRKs korrespondent Gro Holm.

Image-text:

Amund Trellevik er styreleder i Barents Press Norge. Nå legges den russiske delen av samarbeidet på is.

Foto: Anja Kristine Salo

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Vi mener et utvidet mandat til PST må utløse mer ressurser til kontroll, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Journalisten 02.12.2022
Egmont blir diskusjonsforumets tredje eier på to år. Story House Egmont kjøper Diskusjon.no av VG. Egmont eier fra før forumene Kvinneguiden og Doktor Online - og forum knyttet til satsingen Foreldre.no.
Journalisten 02.12.2022
Tilbake på jobb etter sykemelding. NRKs Moskva-korrespondent Gro Holm har vært sykemeldt siden midten av oktober med hjerteproblemer, forteller hun til Dagbladet fredag.
Journalisten 02.12.2022
- Bra å få et eksternt blikk. Sørlandsavisa Fædrelandsvennen har hyret eksterne presseeksperter til å gå gjennom avisas Baneheia-dekning. Det bekrefter ansvarlig redaktør Eivind Ljøstad.
Journalisten 02.12.2022
Den kjente konspirasjonsteoretikeren Alex Jones har begjært seg konkurs etter at han ble dømt til å betale 1 milliard dollar i erstatning til Sandy Hook-ofrene.
Journalisten 02.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt