AddToAny

Barents Observer trosser blokkering: Tilgjengelig for russiske lesere igjen

- Har funnet en åpning i den russiske sensurmuren. - Vi regner nesten med at det sitter noen med lettere panikk på teknisk avdeling hos det russiske medietilsynet nå, sier Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen til Journalisten.
Siden februar har nettavisa vært blokkert for nettbrukere innenfor Russlands grenser, etter at det russiske medietilsynet Roskomnadzor ga avisa 24 timer på å slette en artikkel fra den russiskspråklige utgaven.

Men fredag ettermiddag 23. august forteller Nilsen til Journalisten at avisa har vært fritt tilgjengelig for russiske lesere i over ett døgn, på akkurat samme nettadresse som tidligere.

Teknisk åpning

- Vi har klart å finne en teknisk åpning i den russiske sensurmuren, og det er vi veldig glade for. Vi mener nordområdene er et område der fri og uavhengig journalistikk er spesielt viktig, sier Nilsen.

Han vil ikke gå i detaljer rundt den tekniske åpningen de har funnet, annet enn at det handler om «speiling av nettrafikken». Redaktøren regner med at det jobbes fra russisk hold for å gjeninnføre blokkeringen.

- Vi er klar over at det er datakyndige folk vi står overfor, men vi tar hver eneste dag vi er åpent tilgjengelig i Russland igjen med et stort smil. For oss er det viktig å understreke at det ikke er russisk lovgivning som regulerer hva en norsk nettavis publiserer, sier Nilsen.

Tapte i retten

I sommer tok avisa det russiske vedtaket om blokkering til retten i Moskva, men tapte i første rettsinstans.

Nilsen varsler at avgjørelsen skal ankes videre. Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial tar på seg utgiftene til saken.

Inntil videre tar Barents Observer det som en triumf å kunne omgå blokkeringen.

- Vi har ikke fått noen myndighetsrespons foreløpig, og er usikker på om det i så fall kommer en formell advarsel eller om de bare jobber teknisk for å blokkere igjen. Vi har iallfall ikke tenkt til å ringe dem, sier Nilsen.

Image-text:

Redaktør Thomas Nilsen i The Barents Observer. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Konkurransetilsynet vi straffe. Ni danske medier, blant dem avisene Politiken, Information og Ekstra Bladet, risikerer straffesak fordi de boikotter konserter med heavy metal-bandet Volbeat.
Journalisten 21.09.2019
Nå blir kommentaren en sak for PFU. Pressenestor og kommentator Sven Egil Omdal skrev i mars i Stavanger Aftenblad som i neste uke blir tema når Pressens Faglige Utvalg (PFU) samles til møte.
Journalisten 21.09.2019
Må avsluttes innen ni måneder. Drapet på den maltesiske anti-korrupsjonsjournalisten og bloggeren Daphne Caruana Galizia i 2017 skal etterforskes uavhengig, opplyser Maltas regjering.
Journalisten 21.09.2019
Ikke i samsvar med lovverket. Norske aviser og mediehus må endre markedsføring og avtalevilkår for digitale avisabonnementer, ifølge Forbrukertilsynet.
Journalisten 20.09.2019
Anklaget for å sabotere landets økonomi. To journalister fra nyhetsbyrået Bloomberg News står for retten i Tyrkia, anklaget for forsøk på å sabotere landets økonomi med en artikkel i august i fjor.
Journalisten 20.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt