AddToAny

Barents Observer trosser blokkering: Tilgjengelig for russiske lesere igjen

- Har funnet en åpning i den russiske sensurmuren. - Vi regner nesten med at det sitter noen med lettere panikk på teknisk avdeling hos det russiske medietilsynet nå, sier Barents Observer-redaktør Thomas Nilsen til Journalisten.
Siden februar har nettavisa vært blokkert for nettbrukere innenfor Russlands grenser, etter at det russiske medietilsynet Roskomnadzor ga avisa 24 timer på å slette en artikkel fra den russiskspråklige utgaven.

Men fredag ettermiddag 23. august forteller Nilsen til Journalisten at avisa har vært fritt tilgjengelig for russiske lesere i over ett døgn, på akkurat samme nettadresse som tidligere.

Teknisk åpning

- Vi har klart å finne en teknisk åpning i den russiske sensurmuren, og det er vi veldig glade for. Vi mener nordområdene er et område der fri og uavhengig journalistikk er spesielt viktig, sier Nilsen.

Han vil ikke gå i detaljer rundt den tekniske åpningen de har funnet, annet enn at det handler om «speiling av nettrafikken». Redaktøren regner med at det jobbes fra russisk hold for å gjeninnføre blokkeringen.

- Vi er klar over at det er datakyndige folk vi står overfor, men vi tar hver eneste dag vi er åpent tilgjengelig i Russland igjen med et stort smil. For oss er det viktig å understreke at det ikke er russisk lovgivning som regulerer hva en norsk nettavis publiserer, sier Nilsen.

Tapte i retten

I sommer tok avisa det russiske vedtaket om blokkering til retten i Moskva, men tapte i første rettsinstans.

Nilsen varsler at avgjørelsen skal ankes videre. Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial tar på seg utgiftene til saken.

Inntil videre tar Barents Observer det som en triumf å kunne omgå blokkeringen.

- Vi har ikke fått noen myndighetsrespons foreløpig, og er usikker på om det i så fall kommer en formell advarsel eller om de bare jobber teknisk for å blokkere igjen. Vi har iallfall ikke tenkt til å ringe dem, sier Nilsen.

Image-text:

Redaktør Thomas Nilsen i The Barents Observer. Arkivfoto: Glenn Slydal Johansen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Eneste innsendte graveprosjekt. Klassekampens Mari Brenne Vollan har laget den beste musikkjournalistikken i 2019, mener juryen for prisen «Årets musikkjournalistikk». Vollan fikk prisen fredag formiddag, under by:larm-festivalen i Oslo.
Journalisten 28.02.2020
Gikk for langt i deskingen av kommentar. Redaktør Danby Choi i magasinet Subjekt har publisert en tekst på magasinets nettsider, der han beklager en kommentarartikkel publisert hos magasinet.
Journalisten 28.02.2020
- Skamfull på journalistikkens vegne. Denne kommentaren ble først publisert hos High North News. Gjengitt med tillatelse.
Journalisten 28.02.2020
Kritisk til styret i Hongkong. Mediemogulen Jimmy Lai, kjent som profilert kritiker av det kinesiske styret i Hongkong, er pågrepet av politiet i byen.
Journalisten 28.02.2020
Slik jobbet de Skup-aktuelle journalistene med «Glidens pris».
Journalisten 28.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt