BUSKAP
06.09.2024
En oppvekst der det var kjekt å delta og med positiv omtale av yrket. Dette vil de ta med videre når de nå blir foreldre i august.
Brukerparet Julia Riise og Anders Gåsemyr, som var nominert til årets Unge bonde, er begge vokst opp med matproduksjon. Julia har sin erfaring fra sauegard på Odda der hele familien på seks var involvert i drifta .
Anders begynte på skolen i 2002. I klassa var det flere barn som kom fra gårder, men når Anders tenker seg om så er det bare han som har valgt å bli bonde. Til tross for at i Byrkjelo ligger i et av Norges størst kvitostanlegg og tar imot 117 mill. liter kumelk i året. På mitt spørsmål om hvorfor Anders ville bli matprodusent så ligger interessen i å utnytte lokale grasressurser til melk og kjøtt i tillegg til å utvikle hjemgården. Det å være sin egen sjef og ta del i resultatet når det går bra er og en viktig motivasjonsfaktor.
Praten rundt kjøkkenbordet
Anders berømmer mamma for å skape en hyggelig atmosfære rundt matbordet. Måltidene var noe mer enn å sluke maten. Det handlet om samhold i familien, et stort inkluderende fellesskap. Og om sommeren var de gjerne mange til bords, det var slåtten som samlet storfamilien.
- Det var alltid kjekt for oss barna og være med. Vi er tre søsken, min søster er en skikkelig dyktig traktorsjåfør, mens min bror liker best å være med i fjøset, sier Anders.
Fjøsbygging en boost
Fjøsbygg
Gå til medietAnders begynte på skolen i 2002. I klassa var det flere barn som kom fra gårder, men når Anders tenker seg om så er det bare han som har valgt å bli bonde. Til tross for at i Byrkjelo ligger i et av Norges størst kvitostanlegg og tar imot 117 mill. liter kumelk i året. På mitt spørsmål om hvorfor Anders ville bli matprodusent så ligger interessen i å utnytte lokale grasressurser til melk og kjøtt i tillegg til å utvikle hjemgården. Det å være sin egen sjef og ta del i resultatet når det går bra er og en viktig motivasjonsfaktor.
Praten rundt kjøkkenbordet
Anders berømmer mamma for å skape en hyggelig atmosfære rundt matbordet. Måltidene var noe mer enn å sluke maten. Det handlet om samhold i familien, et stort inkluderende fellesskap. Og om sommeren var de gjerne mange til bords, det var slåtten som samlet storfamilien.
- Det var alltid kjekt for oss barna og være med. Vi er tre søsken, min søster er en skikkelig dyktig traktorsjåfør, mens min bror liker best å være med i fjøset, sier Anders.
Fjøsbygging en boost
Fjøsbygg