AddToAny

Bærekraftsrapportering er på alles lepper

Innledning
Bærekraftsrapportering er et tema som opptar mange - først og fremst de som skal utarbeide slik rapportering, men også de som skal attestere eller bruke slik rapportering som grunnlag for beslutninger. Enkelte vil hevde at det som nå skjer innen bærekraftsrapportering, er like stort som eller større enn overgangen fra nasjonale regnskapsregler til IFRS for snart 20 år siden. Mens finansiell rapportering har vært regulert i 100-150 år, er bærekraftsrapportering noe som er rimelig nytt. Utfordringene er derfor store. En betydelig del av dette temanummeret om regnskap og revisjon er derfor viet nettopp bærekraftsrapportering.
Motivasjonen for den enkeltes oppmerksomhet om bærekraft og bærekraftsrapportering kan være forskjellig. Det samme kan graden av oppmerksomhet. I den ene ytterligheten har vi den ihuga aktivisten som mener at rapporteringskrav om bærekraft aldri blir omfattende nok, så er det den nøkterne realisten som innser at nye, omfattende rapporteringskrav har kommet for å bli, og i den andre enden skeptikeren som er kritisk til alle nye krav til bærekraftsrapportering. Det som er sikkert, er at bærekraft og bærekraftsrapportering engasjerer vidt og sterkt.
FNs bærekraftsmål fra 2015 og EUs grønne giv (The European Green Deal) fra 2019 representerer ambisiøse målsettinger når det gjelder det å omstille samfunn og næringsliv i bærekraftig retning. FNs bærekraftsmål består av 17 mål og 169 delmål som skal fungere som en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. EUs grønne giv følger opp FNs bærekraftsmål, blant annet utmyntet i Parisavtalen og Montrealavtalen, og representerer en strategi for grønn vekst som skal sikre et mer bærekraftig og konkurransedyktig Europa. For å få til en rask og effektiv omstilling til et mer bærekraftig samfunn spiller næringslivet en avgjørende rolle. EU har særlig pekt på viktigheten av at kapital kanaliseres i retning av investeringer som ivaretar hensynet til bærekraft og bærekraftig virksomhet.

Hva har dette med rapportering å gjøre?
EU bruker forholdsvis milde virkemidler for at investorer og kreditorer skal kanalisere kapital i retning av bærekraftig virksomhet. Det innføres ikke et påbud om at kapitalen skal kanaliseres i bærekraftig retning (eller et forbud mot å kanalisere kapitalen i ikke-bærekraftig retning). I stedet har EU tro på at dersom investorer og kreditorer får informasjon om foretakenes bærekraftsforhold, for eksempel om hvordan foretaket påvirker sine omgivelser, vil de foretrekke bærekraftige alternativer fremfor mindre bærekraftige alternativer. Den eneste levedyktige strategien, i alle fall på noe lengre sikt, er å drive en virksomhet som er bærekraftig. Det er derfor økonomisk rasjonelle argumenter for å velge bærekraftige investeringer fremfor mindre bærekraftige investeringer.
EU har følgelig tro på at denne mekanismen vil virke, bare foretakene pålegges større plikter om å gi bærekraftsinformasjon. For å kunne ta opplyste valg kreves relevant informasjon om bærekraftsforhold og informasjon som gir en tro gjengivelse av underliggende faktiske bærekraftsforhold (to fundamentale kvalitetskrav). I tillegg er det en klar fordel om informasjonen er sammenlignbar, verifiserbar og forståelig (tre forsterkende kvalitetskrav).1 Du kjenner kanskje disse som kvalitetskrav for finansiell rapportering, men de samme kvalitetskravene har også relevans for bærekraftsrapportering.
I dette temanummeret vil du finne to artikler som belyser bruken av bærekraftsrapportering, nemlig artiklene «Klimaregnskap som Konkurransefortrinn» og «Gir investeringer i selskaper med høy ESG-score meravkastning?».

Bærekraft og bærekraftig omstilling
Bærekraft omfatter mer enn bare miljømessige forhold. Begrepet omfatter sosiale forhold og styringsmessige forhold2 i tillegg til miljømessige forhold. Akronymet ESG, som ofte brukes i stedet for begrepet bærekraft også på norsk, representerer alle disse tre dimensjonene av bærekraftsbegrepet: Environmental, Social og Governance.
Bærekraftig omstilling innebærer en rekke risikoer og muligheter. Det skilles gjerne mellom fysisk risiko, overgangsrisiko og ansvarsrisiko. Fysisk risiko handler om de fysiske endringene som kan oppstå når klimaendringer inntreffer. Det kan for eksempel være flere og mer alvorlige hendelser med ekstremvær, ekstreme nedbørsmengder, flom og ras. Denne risikoen vil for eksempel kunne true infrastruktur, materiell og ressursproduksjon og krever gjerne fysiske sikringstiltak.

Overgangsrisiko er risiko som oppstår på grunn av omstilling til et mer bærekraftig samfunn og blir ofte knyttet til overgangen til et lavutslippssamfunn. Omstillingen til et mer bærekraftig samfunn vil blant annet kreve massiv endring av forbruk og omlegging av produksjon av varer og tjenester. Omstillingen vil kunne føre med seg endringer i regulering, teknologiske endringer og endringer i markedsforhold og kundepreferanser. Overgangsrisikoen kan være krevende å vurdere, men vil i mange sammenhenger være viktigere når det gjelder foretakets overlevelse, lønnsomhet og vekst enn den rent fysiske risikoen. De foretakene som ikke klarer omstillingen, kan ende med å opphøre å eksistere.
Ansvarsrisiko handler om det ansvaret som oppstår ved ikke å ta tilstrekkelig høyde for eller motvirke klimarelaterte skader. Dette kan være forsikringskostnader etter naturkatastrofer eller ansvar for tap av livsgrunnlag grunnet mangelfull omstilling. Foretak bør derfor vurdere om de kommer til å bære fremtidig ansvar, og om de i så fall er tilstrekkelig rigget for eventuelle søksmål. Fysisk risiko, overgangsrisiko og ansvarsrisiko omtales gjerne som klimarisiko ettersom de er trigget av klimaendringer. De vil derimot kunne ha koblinger til andre f
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt