AddToAny

Avlsarbeid gir verdedens beste ost

Avlsarbeid gir verdedens beste ost
Vi sitter i kontoravdelingen i fjøset på Saghaug gard på Tingvoll i Møre og Romsdal, sammen med far og datter - Gunnar og Kristin Waagen.
Kontoret har store vinduer med utsikt til hele det 1400 kvadratmeter store kufjøset, der det hersker ro og fred. Noen av kyrne står i kø foran melkeroboten, en står med halvlukkede øyne under kløbørsten og nyter tydeligvis behandlingen. Andre ligger og ørter, mens en stor del av buskapen foretrekker å nyte tilværelsen utendørs. Alle dyra på gården har navn og Kristin kan skille alle fra hverandre.

NRF
For tiden er det 61 kyr som melker og stort sett alle er av rasen Norsk Rødt Fe (NRF). Melkekvoten er på 340 000 liter, og dagsproduksjonene av melk er 1 500 liter. Av dette går 1 400 liter til Tingvollost 4 dager i uka. Inklusive melkekyrne har de nå til sammen 121 dyr på beite. I tillegg til egne beiter leier de også beiter flere steder i bygda.
- Det er viktig å utnytte utmark og kulturbeiter og det er god mat for dyra, forklarer Gunnar.

Genuint opptatt av avl
Kristin tok over gården, som produserer kjøtt og melk i 2016, og det er hun som styrer i fjøset, men når det kommer til avl er det far Gunnar som er sjefen.
- Far er genuint opptatt av avl, og det er rene julekvelden for han når oksekatalogen kommer.
Det var feststemning på gården da de fikk godkjent sin første eliteokse tidligere i år.
- Ja, det var riktig stor stas og vi var ikke så rent lite stolte. Siden far ikke hadde anledning, var det bestefar og jeg som fikk æren av å reise for å ta imot diplomet, forteller Kristin.
- Ja, det er helt sant. Kunnskapen og innsikten jeg får fra Geno gjennom oksekatalogen gir et uvurderlig grunnlag for å oppnå optimal kombinasjon mellom ku og okse, sier Gunnar. - Når man velger okse, så er det avgjørende for hvordan neste generasjon kyr vil bli. Har kua en skavank, så er vi nøye med å oppveie det ved valg av okse. Vi tenker at kalven som kommer i år skal bli bedre enn den som var i fjor. Generelt bruker vi ikke okser som er svake på lynne. Vår mening er at urolige og stressa dyr gir mindre og dårligere melk. Vi er derfor svært opptatt av å ha friske og robuste dyr. Derfor er helse, jur, bein/klauver viktige ved valg av okse. Så hvis morsslekta til kua har en svakhet, bruker vi en okse som er med å veie opp den egenskapen, forteller Gunnar.
Hva er viktig for dere med tanke på osteproduksjonen til Tingvollost? - Som osteprodusent er vi jo opptatt av at melka har brukbart innhold av fett og protein, sier Gunnar. - Vi er jo også kjøttprodusenter og fôrer fram alle oksekalvene selv og vil helst ikke bruke okser som er svake på kjøtt. Vi bruker derfor mye tid på valg av okse til hver enkelt ku, for på den måten å legge en del av grunnlaget slik at de i fremtiden ikke barer produserer et veldig godt kjøtt, men også kan produsere knallbra melk som er en del av grunnlaget for osteproduksjonen. For å sikre oss kukalver fra våre beste kyr, bruker vi også en del kjønnsseparert sæd. Som før sagt er jeg veldig godt fornøyd og har stor nytte av Geno sitt avlsarbeid. Jeg syns det er rart at ikke flere driver seriøs utvelgelse av okse, men heller bruker gårdsokse eller andre tilfeldige okser, når vi har så fantastisk godt avlsutvalg som vi har, sier Gunnar.

Suksessen Tingvollost
Saghaug gard og Tingvollost ligger idyllisk til innerst i en fjord på Nordmøre i Tingvoll kommune, i bygda Torjulvågen. Tingvollost ble verdenskjent etter at deres ost Kraftkar ble kåret til Word
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

I kommunane Sogndal og Luster har me nokre produsentar som kastrerer oksekalvane sine, og ved å ta dette grepet, kan dei tømma fjøsen om sommaren og sleppa kastratane på utmarksbeite saman med resten av flokken.
BUSKAP 05.04.2024
Det blir arrangert Teams-møte med opplæring for nye Geno-kontakter torsdag 11. april kl. 10.00-11.00. De nye Geno-kontaktene får en egen innkalling til det digitale møtet.
BUSKAP 05.04.2024
De neste generasjonene av norske bønder blir svært viktige når landbruket skal omstilles. Innovasjon Norge har en stor verktøykasse tilgjengelig. På geno.
BUSKAP 05.04.2024
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
BUSKAP 05.04.2024
En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp.
BUSKAP 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt