AddToAny

Arbeiderkvinnene i Stavanger blir hedret med statue

Da det ble klart at Stavanger skulle pusse opp Nytorget, bestemte ildsjeler seg for at områdets samvirkehistorie ikke skulle gå tapt. Butikkmedarbeider «Jenny» kommer på sokkel.
Nytorget og Pedersgata har i over 150 år vært et sentralt butikkstrøk i Stavanger. Det er også kjent for arbeiderhistorien sin og ansett som arnestedet for det folkelige engasjementet som ledet til utviklingen av forbrukersamvirket i byen fra tidlig 1900-tall. Her holdt forbruksforeningen Bikuben til, som senere fusjonerte med forbruksforeningen Økonom og ble til det som i dag er samvirkelaget Coop Økonom.

Ideen til prosjektet kom fra Arbeidernes Historielag i Rogaland, som registrerte at Nytorget skulle pusses opp i forbindelse med at Stavanger by fyller 900 år i 2025. Egil Larsen, som er leder i historielaget, la så fram ideen for styret i LO i Stavanger og omegn. Hvorfor ikke få opp en statue som hedret arbeiderkvinnen i Stavangers forbrukersamvirke? Morten Wiik, som i tillegg til å være styremedlem i LO i Stavanger og Omegn er klubbleder på Coop-lageret i byen, søkte om tillatelse til oppføring av skulptur. Den fikk de i april 2021.

- Hedringen av arbeiderkvinnen i forbrukersamvirket handler om den innsatsen og den viktige rollen som kvinnene hadde som aktører i arbeidslivet. Kvinnene er gjerne de «usynlige» som er til stede og som vi har tatt for gitt. I dag er varehandelsarbeideren av begge kjønn, men historisk var det mest kvinner, forklarer Wiik.

Han leder nå skulpturutvalget i LO i Stavanger og omegn.

Hu Jenny

Hedringen blir i form av en skulptur av «Hu Jenny» som er en fiktiv figur fra diktet med samme tittel skrevet av stavangerforfatter Gunnar Roalkvam med melodi av avdøde multikunstner Svein Tang Wa.

Les diktet Hu Jenny på høyre side.

«Hu Jenny» jobbet nemlig i samvirkets Økonomen avdeling to. I diktet lærer vi blant annet at hun ekspederte ikke bare kassa og holdt ryddig i varene, men trodde på samholdet og samvirkemodellen.

Finansieringsmodell

Nå gjenstår selve produksjonen av skulpturen og videre finansiering av den.

Først vil kunstkonsulenten, som skulpturutvalget har engasjert, samarbeide med dem om å finne fram til kunstnere gjennom en prekvalifiseringsrunde.

- Vi håper kunstnere melder sin interesse ved å besøke nettsiden vår og sende inn søknad til prekvalifiseringen, sier Wiik.

Samtidig trenger også utvalget å samle inn flere bidrag til prosjektet som blir et spleiselag. Prosjektet har en ramme på to millioner kroner, og Wiik henter inspirasjon for finansiering fra et annet skulpturprosjekt. I 2006 fikk Lervigtunet hedersmonumentet «Ti øre timen» til ære for kvinnene som jobbet i hermetikkindustrien.

- Vi bruker det prosjektet som modell med innsamling av midler og bidragsytere. Derfor er skulpturprosjektet et samarbeid mellom fagbevegelse, næring, stiftelser og folkelige innslag.

Wiik sikter blant annet til en konsert i Johannes-kirken på Storhaug 16. mai i 2021, som var iverksatt av Venneforeningen Hu Jenny på Storhaug. Alle inntekter gikk uavkortet til skulpturprosjektet.

Hovedbidragsyterne er Agder og Rogaland Handel og Kontor, Coop Norge SA og Coop Økonom - alle med 350.000 kroner hver. Også fagforbund og politiske partier har bidratt.

Så langt har skulpturutvalget fått inn 1.440.000 kroner.

- Vi håper flere vil bidra og på denne måten også ha eierskap til «Hu Jenny».

HU JENNY

Her e ein sang te hu Jenny

i Økonomen avdeling to.

Der ekspederte hu i mangen år,

hu va greie kan dokker tro.

Hu hadde et smil te oss adle,

og serligt te osser små,

Hu fant fram pinnastolar,

Så de gamle sko sleppa å stå.

Hu veide opp svisker og sukker

og påsar med kaffi og salt,

for i hydlene bagom disken,

der hadde hu pitlemann alt.

Hu trodde på samvirketanken

og hu sa at butikken va vår,

og pengar som blei te overs,

fekk me igjen kvert bidige år.

Aldri må me svikta,

pleide hu Jenny å sei,

for det e så gysla viktigt

at me e på rette vei.

Når dokker små ble større

og kan vera aktivt med,

så gløm ikkje målet våres

og kooperasjonens idé.

Hu pakte inn brønå fra Samhold,

og ga de med kjærlige ord

te osser små røvarsungar,

og ba oss hilsa hjem te na mor.

Så sa me «nana» te hu Jenny,

som sto bagom disken og lo,

og dørklokkå sa dingeling

i Økonomen avdeling to.

Fra Gunnar Roalkvam, «Dikt i utvalg», 2008

Image-text:

GLEDER SEG: Morten Wiik leder skulpturutvalget i LO i Stavanger og Omegn. Her viser han fram plantegningene av nye Nytorget hvor kvinnene i samvirkelagene skal hedres med en skulptur.

Privat

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Bonus er kommet for å bli i norsk arbeidsliv, men det fins fortsatt ingen perfekt bonusordning, sier forsker Iver Bragelien.
HK-Nytt 16.05.2022
Marte Rian Aarnes (37) kan tjene inntil 165.000 kroner i provisjon i året.
HK-Nytt 16.05.2022
Riksmekleren må hjelpe Handel og Kontor og NHO Service og Handel i lønnsoppgjøret for de ansatte i blant annet møbelgiganten Ikea.
HK-Nytt 16.05.2022
Grethe Berntsen i Handel og Kontor ble provosert da en Rusta-butikk nylig lyste ut fire stillinger. Ingen av jobbene var større enn 20 prosent.
HK-Nytt 13.05.2022
92 år gamle Harald Torbjørn Larssen er fortsatt opptatt av dugnadsånd, sosial boligpolitikk og fagforening.
HK-Nytt 12.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt