AddToAny

Anmeldelse: Når alles mening om innvandring er like mye verdt

Anmeldelse: Når alles mening om innvandring er like mye verdt
Når alles mening om innvandring er like mye verdt Av Kjetil Vikene Publisert 10. oktober 2018 Anmeldelse: En god håndbok om forholdet mellom forsker, forskning og formidling i en polarisert offentlighet.
Mette Andersson, sosiologiprofessor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, har gjennom bruk av sosiologisk metode samlet inn data fra et trettitalls forskere i migrasjonsfeltet i Norge - noe hun anslår utgjør ca. 25 prosent av den totale populasjonen. Eller: Mette har intervjuet en del folk som forsker på innvandrere. Fakta

Mette Andersson

Kampen om vitenskapeligheten. Forskningskommunikasjon i et politisk betent felt

Universitetsforlaget, 2018

152 sider

Veil. pris: kr 429 (print on demand) / åpen tilgang på nett

Se, så enkelt var det å redusere professor Anderssons prosjekt, og med dette grepet prøver jeg å illustrere et av bokens mange viktige poenger: Det skjer noe med både forskningsspråket og forskningen når den skal ut i offentligheten, og for migrasjonsforskeren er dette ytterlige forvansket ved at metodikker som deltagende observasjon ofte fortegnes som «uvitenskapelig», og at temaet er både emosjonelt og politisk betent.

Les kommentar: Politikere må slutte å misbruke forskning

Boken tar for seg spørsmål om troverdighet, offentlighet, formidlingsidealer, polarisering og politisering, og tittelen gir en svært presis beskrivelse av innholdet: Det er verdt å merke seg at ordet «migrasjon» ikke forekommer her - og at boken i aller høyeste grad har gyldighet for en rekke «betente felter» i en tid der forskning er en journalistisk og politisk vare, og ord som «forsker» og «ekspert» stadig havner i miskreditt. Bokens styrke, sett fra en akademikers ståsted, er at den handler om forskeren mer enn om forskningen. Det må anses som en prestasjon - og jeg skriver dette helt uten ironi - å skrive en bok om migrasjonsforskning som bare noen ytterst få ganger i det hele tatt berører konkrete innvandringsrelaterte spørsmål eller gir detaljer om innholdet i det offentlige ordskiftet rundt migrasjon, enten det er av politisk, kulturell eller økonomisk art.

I stedet handler boken om hvordan forskerne i migrasjonsfeltet må forholde seg til den norske offentligheten og ulike politiske føringer, hvilke kommunikasjonsstrategier og hvilket publikum de velger når de skal presentere sine funn. Det handler om hvordan deres roller som forskere kan defineres av andre, om strategier som brukes for å utdefinere dem, hindre dem i å uttale seg, eller diskreditere dem - og om trolling på internett og akademiske dødslister. Migrasjonsforskerne er egnet til å sette spørsmål om forskning og formidling helt på spissen, for de «befatter seg i utgangspunktet med temaer som er verdibasert, og de skriver om temaer som ikke-spesialister ofte synes de vet en del om, av og til like mye som forskerne».

Direkte sitater fra intervjuer er nennsomt plukket ut og utgjør kun en liten del av teksten. I stedet bruker Andersson boken til å gå gjennom ulike teorier og forskning på forskning, formidling og identitet, og syntetiserer sitt eget materiale for å gi disse teoriene konkret innhold og for å videreutvikle dem. Innimellom er det også nedslående lesning: Når medier og politikere aktivt er med på å bryte ned vitenskapeligheten i humanistiske og samfunnsfaglige disipliner, er følgen at mange forskerne trekker seg bort fra den offentlige debatten.

Personlig syns jeg boken er spesielt god når den beskriver og diskuterer hvordan ulike roller og metoder, både egne og andres, er med på å forme forskernes vitenskapelige identitet. På dette punktet er det mye å lære for enhver akademiker, tror jeg, uavhengig av vitenskapsgren: Den kan godt fungere som en håndbok for forskere som vil reflektere over sitt forhold til offentligheten, sin egen forskeridentitet - og hva det vil si å formidle.

Stillinger

Se alle stillinger

Seniorrådgiver forskerstøtte

Prorektor for utdanning - åremål

Prorektor for forskning og utvikling - åremål

Forsker

Forskningsleder/seksjonsleder

Mest lest

Universitetene er i ferd med å bli høgskoler

Ber om å slippe nynorsk - vil heller ha engelsk

Vi har opplevd et stille kupp

Hun vil at forskere skal ut av cellekontorene

Er det greit med shorts og korte skjørt på universitetet?

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Borgarting lagmannsrett mener at domstolene ikke kan begrense på forhånd hvilke saker universitetets redelighetsutvalget kan behandle.
Forskerforum 06.02.2023
Store lønnsforskjeller blant ansatte på Norges politihøgskole og misnøye med måten lønnsforhandlingene foregår på.
Forskerforum 06.02.2023
Politiet mener de har funnet gjerningspersonen bak drapet på språkforsker Knut Kristiansen (71) i Oslo i 1999. Slektsforskning førte til et gjennombrudd.
Forskerforum 03.02.2023
Universiteter og høyskoler fortvilte over statsbudsjettets lave anslåtte prisvekst. Nå kan de bli reddet i revidert.
Forskerforum 03.02.2023
Taliban har pågrepet og banket opp en av Afghanistans best kjente akademikere, som har tatt opp kampen mot forbudet mot å gi jenter høyere utdannelse.
Forskerforum 03.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt