AddToAny

ANGREP PÅ MYNDIGHETENE

Den honduranske presten Padre Melo drikker svart kaffe med sukker i et vinterkaldt Oslo. Snart er han på vei til Bergen, for å snakke om flyktningkrisen i Mellom-Amerika. Men først skal han besøke fagforbundet El og IT. Han synes hotellet er altfor fint; selv har han vokst opp på landsbygda i Honduras.
ANNE HÅSKOLL-HAUGEN (tekst og foto) - Mange spør meg: Hva gir oss krefter til å fortette å kjempe for folks rettigheter til tross for alle overgrepene fra myndighetene og de private selskapene? Svaret er at vi tillater oss glede. Vi setter på musikk og danser. Mange av demonstrasjonene avslutter vi dansende i gatene, sier presten.
Det kan kanskje virke merkelig, for det er ikke ufarlig å være menneskerettighetsaktivist i Honduras. Da Padre Melo var i Norge i 2015 for å ta imot Raftoprisen, sa han til VG: «Jeg kommer nok ikke til å dø av naturlige årsaker». Frykten hans er ikke ubegrunnet. Byer i Honduras har flere ganger toppet listene over verdens mest voldelige. Og er du aktivist eller journalist, er du mer utsatt enn andre. Både Human Rights Watch og Amnesty rapporterer om alvorlige overgrep mot sivilsamfunnsorganisasjoner i landet. Og bare uker før Padre Melo kom til Norge ble to aktivister i en annen av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjoner, MADJ, skutt og drept. Likevel mener presten at honduranere vil greie å fortsette engasjementet fordi de klarer å holde gleden ved like.
- Myndighetenes mål er å utvinne det som finnes i naturen med minst mulig innsats og kostand, for å tjene mest mulig. Slik skaper de enorm rikdom for seg selv og enorm fattigdom for alle oss andre. Det er dette vi protester mot, sier Padre Melo.
Han sier politiet og militæret beskytter elitene mot folket, ikke omvendt, slik
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Det idylliske lokalsamfunnet Xolobeni ligger i Wild Coastregionen på den sørafrikanske østkysten. Nå trues det av planene om å etablere det som kan bli den største åpne titangruven i Afrika.
Appell 23.05.2019
Heidi Andersson har brukt de siste tre årene på å integrere flyktninger i Malm. Og hun har god hjelp - av hele familien.
Appell 23.05.2019
Younes Alshekho (25) kom til Norge som flyktning fra Syria i 2015. Han kom i kontakt med Norsk Folkehjelp mens han bodde på asylmottak i Mandal, og er i dag et aktivt medlem i Solidaritetsungdommen i Bergen.
Appell 23.05.2019
I helga 5.-7. april var 270 medlemmer fra Norsk Folkehjelp samlet til Fagkonferanse Sanitet på Gardermoen. Alt var lagt til rette for noen fullspekkede dager i ekte frivillighetsånd.
Appell 23.05.2019
Det er i fjellet Leif Johan Monsøy (35) føler seg mest hjemme. Han hadde aldri sett for seg at et cruiseskip i nød i stormfull sjø skulle bli hans første oppdrag.
Appell 23.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt