AddToAny

Anbefaler 440 nye studieplasser på medisin - så snart som mulig

Grimstad-utvalget vil hente norske legestudenter hjem fra utlandet, men er delt på midten i spørsmålet om tre-åring utdanning i Stavanger.
«Utvalget anbefaler at vi i Norge på kort sikt selv utdanner 80 prosent av de legene vi trenger, tilsvarende totalt 1076 studieplasser. Dette betyr at kapasiteten må økes med 440 nye studieplasser, i tillegg til dagens 636 studieplasser» står det i rapporten Grimstad-utvalget overleverer til Kunnskapsdepartementet i dag.

Utvalget har sitt navn etter Hilde Grimstad, professor i allmennmedisin og atferdsmedisin ved NTNU, som har ledet arbeidet. Utredningen er en oppfølging av et vedtak i Stortinget.

Utvalget mener det haster, og at opptrappingen må være ferdig innen 2027.

Delt på midten om Stavanger

Utvalget har også vurdert en modell der norske medisinstudenter i utlandet kan ta de siste tre årene av utdannelsen i Stavanger. I rapporten er utvalget delt i sine anbefalinger. Tre av de seks medlemmene mener at det kan være hensiktsmessig med en midlertidig ordning med kortere løp for norske studenter fra utlandet. De tre andre, inkludert leder Hilde Grimstad, anbefaler ikke at flere universiteter får såkalte gradsrettigheter.

Likevel anbefaler utvalget på øke satsingen på medisinutdanning i Stavanger, men at studentene først skal være tatt opp ved Universitetet i Bergen og gjennomføre de første årene der.

Universitetet i Stavanger hadde planlagt for 70 studieplasser i medisin, og i følge universitetets hjemmeside er disse planlagt til et trepartssamarbeid mellom UiB, SUS og UiS de tre siste årene av medisinstudiet, der UiB tildeler selve grader.

- Saken om medisinutdanning er utvilsomt svært viktig for Stavanger-regionen som har store satsinger innenfor helseområdet. Oppbygging av et nytt universitetsmiljø i medisin med gradsrett til UiS vil bety økte forskningsmidler, studiefinansiering og ytterligere forskningsbasert kompetanse til UiS samt verdiskaping og muligheter for knoppskyting i regionen - til beste for Helse-Norge sin framtid, skriver UiS-rektor Klaus Mohn i en nyhetssak på universitetets sider.

Halvparten studerer i utlandet

Nesten halvparten av alle norske som studerer medisin, gjør det i utlandet, til sammen er det over 3000 norske medisinstudenter utenlands. Hilde Grimstad skriver i en kronikk i Aftenposten at to av tre er i Polen, Ungarn og Slovakia.

For å få de norske studentene til å studere i Norge, foreslår Grimstad blant annet å begrense antallet som får studiestøtte til medisinstudier i utlandet.

De 636 eksisterende norske studieplassene er delt mellom universitetene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo.

Desentralisert utdanning

- Heller enn å etablere nye læresteder, anbefaler derfor utvalget å opprette flere campuser i tilknytning til dagens fire læresteder i medisin. Med campus menes det lokaliteter ut av de store universitetsbyene, der studentene kan oppholde seg og ha læringsarenaer i større deler av studiet, skriver Grimstad.

Ifølge kronikken kan praksis utenfor universitetssykehusene og i nær tilknytning til primærhelsetjenesten både gi verdifull innsikt og bidra til å rekruttere leger utenfor universitetsbyene.

For å få i stand praksis utenfor sykehusene må også finansieringsordningen endres.

Image-text:

- Heller enn å spørre om vi har råd til å utdanne våre egne leger, kan vi spørre oss selv om vi har råd til å la være, skriver Hilde Grimstad. Illustrasjonsfoto: Aksel Kjær Vidnes

Extra-info:

Fakta Arbeidsgruppen består av:

Leder: Hilde Grimstad, professor i allmennmedisin og atferdsmedisin, NTNU

Medlemmer: Steinar Hunskår, prodekan for utdanning, Det medisinske fakultet, UiB Geir Sverre Braut, professor II, UiS Elisabeth Farbu, klinikksjef, SUS Karin Straume, fagdirektør, Helsedirektoratet Jeppe Emmersen, Vice Dean Education, Faculty of Medicine, Aalborg University

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt