AddToAny

Alvorlige voldssaker: En fjerdedel av alle siktede var utilregnelige

POPULÆRVITENSKAP: Norsk rettspsykiatri har høy kvalitet sammenlignet med det som er anbefalt internasjonalt, viser ny studie.
Gjennom hundrevis av år har det eksistert regler og tanker om at mennesker med ulike psykiske avvik ikke skal stilles ansvarlig for sine handlinger. Slike personer har vært sett på som strafferettslig utilregnelige, og man har tenkt at de ikke bør få straff dersom de gjør noe kriminelt. I stedet har utilregnelige lovbrytere fått andre reaksjoner.

I middelalderens Norge ble de «bundet» og familien hadde ansvaret for å ta seg av dem. Etter etablering av de store asylene på 1800-tallet, ble «sinnssyke» lovbrytere ofte sperret inne, gjerne på livstid.

Rettspsykiatri mistenkeliggjort etter 22. juli

Hvordan man skal bestemme hvem som er utilregnelige har vært gjenstand for mange diskusjoner gjennom alle disse hundreårene, og utfordringen er ikke blitt mindre i dag. I de to siste århundrene har psykiatere, og etter hvert psykologer, bidratt med sin kunnskap om psykiske lidelser og personers funksjonsevne til rettssystemet i utilregnelighetsspørsmål.

Dette ble framveksten til faget rettspsykiatri. Periodevis har det vært en oppfatning av at disse ekspertene har hatt for mye makt i dette spørsmålet, at legen nærmest har fungert som dommer. Denne diskusjonen har ofte gått høyt i juridiske og rettspsykiatriske fagmiljøer, helt fra 1800-tallet og fram til i dag.

Rettssaken etter terrorhandlingene 22. juli 2011 førte til en ny og omfattende diskusjon omkring rettspsykiatriske sakkyndige og deres virksomhet. Mange var svært kritiske til sakkyndige, hvor enkelte gikk langt i å mistenkeliggjøre hele profesjonen. Imidlertid var det stor enighet om en ti

Les mer

Flere saker fra forskning.no

- 5 til 10 meter under overflaten tror vi det kan være store områder med is, sier amerikansk forsker
forskning.no 22.05.2022
De heiste på plass nye vegger utenpå de gamle og sparte både kroner og klima. Nå skal forskningsprosjektet lære flere å pusse opp klimavennlig.
forskning.no 22.05.2022
Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI). Undersøkelsen som rapporten baserer seg på er gjort på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.
forskning.no 22.05.2022
Høye skuldre kan ha gitt oss en fordel gjennom evolusjonen, ifølge ny forskning.
forskning.no 21.05.2022
Hva er det som styrer den tragiske døden? Blekkspruter er smarte og fascinerende dyr. Noen, kan, og er gode til å løse problemer.
forskning.no 21.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt