AddToAny

AKTUELT: Verdighet ved urnenedsetting

AKTUELT: Verdighet ved urnenedsetting
All gravlegging skal foregå i respekt for avdøde. Det gjelder også for urnenedsettelser, selv om de ikke har de samme seremonitradisjonene som kistebegravelser. Re i Vestfold har innarbeidet et eget opplegg for urnenedsettelser. - Vi ville møte de pårørende på en ordentlig måte, sier Per Astrup Andreassen, kirkeverge i Re.
Når urna er klar for å settes ned på gravplassen, sender fellesrådet ut brev til pårørende med informasjon om at urna er klar og at de inviteres til å delta. Kirketjener Per Henning Mørck oppgis som kontaktperson for å avtale tidspunkt og ønsket framgangsmåte.

Kan bidra selv
- Jeg har gjort alt i stand på forhånd, før jeg møter de pårørende ved bårehuset der urna står plassert i et skap. Så hører jeg med dem hvilke ønsker de har for hvordan urnenedsettelsen skal gjøres, sier Mørck.

Før det, har han allerede byttet fra arbeidstøy til penere klær: ikke dress siden de pårørende sjeldent møter stivpynta opp til en urnenedsettelse, men han har tatt på pen jakke, pen bukse og skjorte. Han har boret hull til urna og fylt et tuberør med jorda som skal brukes til å etterfylle hullet. Overskuddsjord er fjernet, og toppen med gress er satt til side slik at det kan settes på til slutt som en plugg.

- Jeg spør om de ønsker å bære urna selv, og om de selv vil senke urna ned i hullet og ta på jord. Som regel ønsker de at jeg skal bære urna, senke den ned og fylle på jord. Jeg vet ikke hvorfor, men kanskje føler de at det er bedre at jeg gjør dette for dem, sier han.

Velger sjeldent markering
De som valgte kirkelig seremoni, får sammen med informasjonsbrevet, et forslag til program for urnenedsettelsen. De får tilbud om å synge en salme, ha skriftlesing og be en bønn. Det er normalt ikke prest til stede, men hvis de pårørende ønsker prest, kan de gi beskjed til fellesrådet i forkant. Det er ikke tilsvarende seremoniforslag til de som valgte sekulær bisettelse.

- Vi kan både synge og lese, men det er det veldig sjelden at noen velger. Av og til leses Fader vår, men min oppfatning er at de pårørende føler de tok avskjed med den avdøde under bisettelsen i kirka, og derfor ikke har behov for en ny seremoni, sier kirketjeneren.

Når urna er satt ned, lar han de pårørende få stå i fred på urnelunden.

- Jeg gir beskjed om at jeg kommer tilbake og retter opp etter at de er gått. Det ser ikke alltid perfekt ut med en gang, siden mengden med jord kan være feil, sier han.

Mørck har jobbet med slike urnenedsettelser i 13 år. Han får få tilbakemeldinger fra de pårørende. - Men mitt inntrykk er at de er fornøyde, sier han.

Stjal stein
Da gravlundsarbeider Arvid Nådland skulle hente søppel, merket han at flere store natursteiner var forsvunnet fra tre steder i muren ved den nye gravplassen ved Sørbø kirkegård på Rennesøy.

- Jeg lette og lette, men de var borte vekk, sier han.

Gravplassen, som åpnet i desember, er ennå ikke tatt i bruk. Den har flere natursteinsmurer, og noen av disse har altså fått hull. Nådland forstår ikke hvem som har interesse av å stjele steinen.

- Kanskje noen som holder på å bygge mur, hadde kjøpt litt for lite stein, sier han. Steinene kommer fra steinbruddet på Gangenes på Rennesøy. Tyvene kunne tatt med hengeren og fått tak i samme type stein der.

Kilde: Stavanger Aftenblad

Får fem helårsbenker
Marian Vogsland, kirkegårdsleder for Lyngdal, Austad og Kvås, har svart eldrerådet i Lyngdal på deres ønske om benker på gravplassene i sørlandskommunen.

I dag er det cirka sju benker på Lyngdal kirkegård, og tre på hver av Austad og Kvås kirkegårder. De tas inn for vinteren.

I forbindelse med utvidelse av Lyngdal kirkegård, vil det komme fem «helårsbenker» som kan stå ute hele året. De kan brukes på eksisterende kirkegård fram til den nye delen tas i bruk. Det planlegges ikke å kjøpe inn flere benker.
Kilde: Lister

Søkte med georadar etter Tine Frantzen
32 år gamle Trine Frantzen ble meldt savnet 13. mai 2004. Nå er det brukt geoskanner for å søke etter hennes levninger på Øvsttun kirkegård i Bergen. Denne skanningen skal ha gitt utslag.

Et øyenvitne fortalte til Bergens Tidende at to personer lette med instrumenter mellom to graver.

- Ja, jeg kan bekrefte at det er gjort nye undersøkelser på kirkegården i dag. Vi leter etter beinrester som kan stemme med dataene vi har etter Frantzen. 3D-skanning og GPS-målinger skal gi oss mer nøyaktige data, sier Bjørn Christian Kvisvik, seksjonsleder i Cowi som har oppdraget med å gjennomføre letingen.

Kilde: Bergens Tidende

Adresseendringer
Vi oppfordrer alle til å sjekke sine adresser. Ved hver utgivelse av vårt fagblad får vi en del blader i retur. Det er ingen hemmelighet at Posten har store krav til korrekt adresse. Det skal svært lite til før adressene oppfattes feil, og blir returnert til Drangedal.

Derfor oppfordrer vi alle til å sjekke om dere mottar bladet på riktig adresse. Det er svært arbeidskrevende å følge opp dette manuelt, så vi setter stor pris på tilbakemeldinger.

1 Per Henning Mørck finner fram urneboret, og klargjør for nedsetting av urna.

2 Forvaltningen har laget et tuberør av metall med håndtak som passer i hullet.

3 Røret fylles med jorda.

4 Overskuddsjorda rundt hullet tas vekk, slik at det blir pent.

5 På forhånd har Per Henning skåret et gresslokk, som legges over hullet i påvente av urnenedsettelsen,

6 På dagen for urnenedsettelsen: Per Henning har skiftet til passende antrekk. Tuben med jord tas opp.

7 Urna senkes ned i hullet. Noe de pårørende kan gjøre om de ønsker det.

8 Hullet med urna etterfylles med jord fra metallrøret.

9 Til slutt legges gresslokket over hullet, og skjuler hullet med urna.
(Foto: Per Astrup Andreassen)
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt