AddToAny

Aktive eldre i Norden: Active Ageing Index

Aktive eldre i Norden: Active Ageing Index
Active Ageing Index (AAI) er en indeks som måler potensialet for aktive liv blant mennesker over 55 år i Europa. Ideksen viser at de eldre i de nordiske landene kommer best ut. AAI omfatter de 28 EU-landene og 3 EØS-land, inklusive Norge.
Indeksen viser at de eldre i de nordiske landene alt i alt kommer best ut. Først kommer islendingene, dernest nordmennene etterfulgt av svensker og sveitsere, og deretter kommer de eldre i Danmark, Nederland, Storbritannia og så Finland på syvendeplass. (Se figuren.)

Aktiv aldring er et multidimensjonalt begrep som refererer til en situasjon der folk fortsetter å delta i arbeidslivet, angasjerer seg i frivillig arbeid, familieomsorg og har selvstendige og trygge liv med god eller ganske god helse.

En politikk for aktiv og god aldring bør derfor innrettes mot å påvirke alle disse sidene eller dimensjonene ved en aktiv aldring: Stimulere til og legge til rette for et langt og godt arbeidsliv og sosial deltagelse og involvering, fremme folkehelse og livsstil, og legge til rette for uavhengige og trygge liv for både kvinner og menn.

Indikatorer

De 22 indikatorerne i AAI bygger på offentlige data fra de nasjonale statistikkprodusentene - Statistisk sentralbyrå i Norge - i samarbeid gjennom EU/Eurostat, FN-Europa (UNECE) og europeiske forskernettverk.

Indikatorene gis en verdi i skala fra 1 til 100, og vektes sammen. Toppscoren 52 for Island etterfulgt av 46 for Norge illustrerer at alle land har et potensiale å for mer aktive eldre-liv.

AAI kan brukes bl.a. til å

Fremme oppmerksomhet om seniorers / eldres bidrag i samfunnet og stimulere til refleksjon og dialog om god senior- og eldrepolitikk

Gi ekstra innsikt for utvikling av nasjonal politikk på området gjennom et komparativt perspektiv

Gi inspirasjon til hvordan slike store, komparative datasett kan utvikles videre og brukes til å utvikle senior- og eldrepolitikken videre

Dokumentere resultater av gjennomføringen av nasjonal politikk og nasjonale reformer så vel som internasjonalt samarbeid om utviklingen av senior- og eldrepolitikken i Europa

Sysselsetting

Rater %

Deltaking

i samfunnet

Selvstendig liv,

Trygghet & Helse

Kapasitet og miljø for

aktiv og god aldring

55-59 år

Frivillige

aktiviteter

via organisasjoner

Fysisk aktivitet

Og

Fysisk trygghet

Forventet gjenstående

hevealder ved 55 år

Herav med god helse

60-64 år

Familieomsorg

Barn

Barnebarn

Foreldre

Tilgang til

helsetjenester

Mental helse

& velvære

65-69 år

Politisk

deltaking

Økonomisk

Trygghet *

Bruk av IKT

70-74 år

Andel eldre i

egen bolig

Sosial kontakt

Livslang læring

Utdanningsnivå

AAI er tatt i bruk i en rekke land i Europa, især i Sør- og Øst-Europa - også tidels på regionalt nivå innen land (f.eks. i Spania og Italia).

EFTA-landene er først helt nylig kommet fullt med i AAI (2018). Indeksen er derfor ikke tatt i bruk her i landet ennå. Det bør vi absolutt gjøre. For eksempel å analysere hvordan forholdene utvikler seg over tid på hvert av de fire områdene som indeksen omfatter, og hvordan dette utvikler seg for hhv. kvinner og menn. Kan utviklingen ha noen sammenheng med den politikk som føres og reformer som gjennomføres? Er det områder som vi bør se nærmere på, f.eks. i lys av sammenligning med andre land?

Du kan finne mer om seniorpolitikken i de nordiske landene i SSP's faktanotater om aldring, arbeid og pensjon i de nordiske land, se https://www.seniorpoltikk.no/fag-fakta/kompetanse

Kilde:https://statswiki.unece.org/display/AAI

Image-text:

Active Ageing Index - EU og EØS-landene

Extra-info:

Fakta

Active Ageing Index (AAI)

er et verktøy for å kunne følge opp hvordan en politikk for aktiv og god aldring virker og slår ut for den eldre beolkningen (55+). AAI er i prinsippet et ganske enkelt verktøy. Den omfatter 22 indikatorer gruppert på 4 emneområdersom vist i matrisen nedenfor. Alle indikatorene er målt separat for hhv kvinner og menn.

Det er tre indikatorer om hhv: inntekt, fattigdom og materiell nedgang

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt