AddToAny

AFTER BELONGING: ARKITEKTUR I EN IDENTITETSKRISE?

AFTER BELONGING: ARKITEKTUR I EN IDENTITETSKRISE?
Oslo arkitekturtriennale er etablert som et mangfoldig arrangement med internasjonale dimensjoner - og ambisjoner. Triennalen 2016 har tittelen "After Belonging", "Etter Tilhørighet" på norsk, og tar for seg hva det vil si å høre hjemme i en verden som er i stadig raskere endring. Robert Wilson har vært på triennalens hovedarrangementer. Oslo Architecture Triennale 2016. The Oslo triennale
...is a rich event with international dimensions and international ambitions. Appraisal by Robert Wilson. OAT 2016: Tilhørighetens raritetskabinett

Det er godt at Oslo Arkitekturtriennale nettopp er en triennale, ellers ville det kanskje blitt for fristende å kalle årets arrangement for "AirBnBiennalen". For AirBnB - med alt det dette fenomenet symboliserer teknologisk, sosialt og antropologisk - er en gjenganger på triennalen, og dukker opp som en direkte referanse, inspirasjon og aktør i flere av prosjektene som vises. Til og med AirBnBs slagord, "Belong Anywhere", ser ut til å ha inspirert triennalens tittel: "After Belonging".

Undertittelen "A Triennale In Residence, On Residence and the ways we stay in transit", blir utdypet på denne måten i introduksjonsteksten: "Forståelsen av å være hjemme er ikke lenger noe statisk, men endrer seg hele tiden ettersom mennesker, informasjon, varer og tjenester kontinuerlig er i omløp på tvers av grenser. Vi blir tvunget til å sette spørsmålstegn ved rom som vi er vant til å kjenne dem, eiendom og identitet. Står vi overfor en tilhørighetskrise? Den vedvarende sirkulasjonen gir oss tilgang på nye varer og adgang til fjerne land, noe som endrer hvordan vi eier, bytter og deler ting, rom og opplevelser".1 Det er derfor ikke overraskende at kuratorteamet har hatt forretningsmodellen til AirBnB i tankene som en prøvestein for noe av denne "tilhørighetskrisen" - selv om jeg oppfatter det som problematisk å bare ta for gitt at en slik destabilisering eksisterer, fremfor å gjøre det til et spørsmål triennalen kunne utforsket.

Introduksjonsteksten fortsetter imidlertid med dette avsnittet: "Men samtidig øker forskjellene mellom store grupper av mennesker. Mange holdes fanget i prekære situasjoner og en vedvarende, ofte skiftende, tilstand av midlertidighet".2 Dette understreker at det andre viktige utgangspunktet for denne triennalen, og for et hvert spørsmål om tilhørighet, er

migrasjon - en nesten uunngåelig elefant i rommet for enhver arkitekturfestival som ønsker å være relevant i dag, spesielt i Europa, hvor dette for øyeblikket er en av de mest betente politiske sakene.

Alle disse referansene til aktuelle saker i samtiden - fra det teknologiske til det geopolitiske - så ut til å understreke det kuratorteamet sa på pressekonferansen: at de ønsket å forholde seg til arkitektur som et tema for dagsavisenes førstesider, ikke bare for arkitekturpressen; et ønske om å være relevant for samtiden. Videre ønsket de å se på "hvordan arkitektfaget og arbeidsmetodene endrer seg", på "arkitekten som ikke arbeider uavhengig av andre" og på at "arkitekturen som bygning ikke er en løsning i seg selv".



Effekter og implikasjoner

Kurator-teamet for årets triennale består av Lluís Alexandre Casanovase Blanco, Marina Otero Verzier, Alejandra Navarrette Llopis, Ignacio G. Galán og Carlos Mínguez Carrasco (den eneste praktiserende kuratoren, ansatt ved Storefront New York), som sammen danner After Belonging Agency (ABA). Å ha fem kuratorer, som alle omtales somlikeverdige, virker som en risikabel idé - jo flere kokker, osv. Og som man kunne vente seg, gitt at to av dem for tiden holder på å ta PhD-grader ved Princeton, fremsto deres forklaring av fokuset og intensjonen bak triennalen bare som enda mer diffus etter pressekonferansen.

Spesielt kuratorenes påstand om at "vi skiller ikke mellom effektene og arkitekturen" og at utstillingen består av "ikkeeksplisitte arkitektoniske ting, med arkitektoniske implikasjoner", ga inntrykk av at de kastet ut et for lite finmasket garn i forhold til hva de ville se på i en "arkitektur"-triennale.

Alt virket i utgangspunktet så enkelt. Tittelen After Belonging, hvordan den nå enn oppsto, gir en smittende likefrem, om enn noe overfladisk, ramme for arrangementet. Det er en slik tittel hvor du i store trekk forstår hva den sikter til, en lekker ny innpakning av spørsmålet om hva det er å være "hjemme"; et tema som i og for seg er både omfattende og forslitt. Men med den friske typografien, overstrødd med tilfeldige internasjonale aksenttegn som spretter rundt i ulike kombinasjoner over og under bokstavene - en grafikk som tilsynelatende er inspirert av de e-postene man pleide å få med reklame for Viagra, som var designet for å slippe gjennom spamfilteret - ga det løfter om en triennale som var kuratert med et friskt blikk og en stødig hånd.



Programstrukturen

Sammenlignet
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

At den svenske boken Jane Jacobs idéer om människor, städer och ekonomier
Arkitektur N 28.10.2022
Charlottenlund gravlund ble innviet i 2020. Et ni hektar stort område hadde da blitt forvandlet fra jordbruksland til en helt ny og livssynsnøytral gravplass, ca.
Arkitektur N 28.10.2022
Torsteinsen design har gjennom flere år skapt liturgisk inventar som tar troen inn i vår tid.
Arkitektur N 28.10.2022
På landets største gravlund har alle Gravferdsetatens arbeidsoppgaver blitt en øvelse i biologisk mangfold og grønn omstilling.
Arkitektur N 28.10.2022
Hyggelige omgivelser scorer høyt når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Dette tok AJ Produkter konsekvensen av da de skulle innrede sin nye kantine. Den er blitt riktig pen og innbydende, og svært så representativ.
Arkitektur N 28.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt