AddToAny

41.500 år gammelt mammutsmykke kan tyde på at de tidligste moderne menneskene i Europa kom fra Asia

Smykket som har dukket opp i en hule i Polen, er det eldste av sitt slag som noen gang er funnet i Europa og Asia.
På et tidspunkt for mellom 41.700 og 41.300 år siden har et steinaldermenneske sittet og klort over 50 små fordypninger i en liten oval bit av en støttann fra en mammut.

Senere har et uheldig steinaldermenneske mistet elfenbensmykket i en hule i det sørlige Polen.

I 2010 ble smykket funnet igjen sammen med en syl laget av et bein fra en hest og tusenvis av dyreknokler. Den lille arkeologiske jackpoten er nå analysert og tidsbestemt til å være om lag 41 500 år gammel.

- Det gjør smykket til det eldste dekorative smykket med fordypninger som er funnet i Eurasia, mener førsteamanuensis Frido Welker, en av forskerne som står bak den nye studien, som nettopp er publisert i.

- Ornamenteringen med alle små fordypningene i smykket er virkelig spesiell. Vi har aldri sett noe lignende fra den tiden, forteller Frido Welker, som er molekylær arkeolog ved Københavns Universitets GLOBE Institute.

Welker står bak analysene som viser at sylen er laget av bein fra en hest, mens støttannen stammer fra en mammut. Han har altså hatt de eldgamle steinaldergjenstandene mellom hendene:

- Det er alltid et spesielt øyeblikk når man står med noe som er så gammelt i hendene, og man fortsatt ikke vet hvor gamle de er. De er jo relativt små og veldig skrøpelige, forteller han.

Smykket og sylen har blitt datert ved hjelp av, som fastslår at smykket er mellom 41.700 og 41.300 år gammelt. Sylen er rett over 42.000 år gammel.

(Foto: Marcin Żarski)

Bidrar til forståelsen av innvandringen til Europa

Smykket og sylen er dermed de eldste gjenstandene av sitt slag funnet i Eurasia. Eurasia er den sammenhengende landmassen som i dag betegnes som Europa og Asia.

Professor i arkeologi ved Aarhus Universitet Felix Riede mener dateringen er «absolutt interessant».

- Funnene bidrar til f

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Den lille stueplanten din har en gigantisk slektning i Tibet.
forskning.no 22.01.2022
Pingvin-biolog Audun har svaret. I går var det Penguin Awareness Day. Det er en dag der pingvinene skal få ekstra oppmerksomhet. Da ble det delt både pingvin-bilder og informasjon på internett.
forskning.no 22.01.2022
KRONIKK: Lag en liste med de ti viktigste personene i livet ditt. Plukk så ut hvilke syv som skal ha feil på sin medisinliste om de havner på sykehuset.
forskning.no 22.01.2022
Du kan forlenge livet om du oppfører deg som om du er yngre enn du er. Det tyder flere tiårs forskning på.
forskning.no 22.01.2022
Tidligere forskning tyder på at en overgang til kosthold med mer animalsk mat førte til utviklingen av en større hjerne hos tidlig mennesker. En ny kikk på saken sår tvil.
forskning.no 22.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt