AddToAny

3 av 5 redaktører ser behov for radikal omstilling

3 av 5 redaktører ser behov for radikal omstilling
BERGEN (Journalisten): 4 av 5 redaktører har kuttet i budsjettet de siste 12 måneder. Det viser en undersøkelse gjennomført av BI-forskerne Erik Wilberg (bildet) og Stig B. Matthiesen. Glenn Slydal Johansen kl.
14:10

Forskerne har gjennomført undersøkelsen blant norske redaktører i samarbeid med Norsk Redaktørforening. At 60 prosent av redaktørene ser behov for radikal omstilling mener Wilberg peker i retning av dramatiske endringer i løpet av kort tid:

- Det kan for eksempel være å kutte papiravisen. Ingen tør det ennå, men jeg tror den neste store bølgen blir at avisene ikke klarer å opprettholde frekvensen, sier Wilberg til Journalisten i forkant av at han skal presentere funnene under Redaktørforeningens vårmøte i Bergen onsdag.

Tallene viser også at papiravisene ses på som en byrde. På spørsmål om hva som hemmer og fremmer utviklingen er det en overvekt som beskriver papiravisen som hemmende.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

Eierne stiller harde krav

- Fokuset på papir blir en belastning.

Samtidig øker presset på redaktørene - både utenfra og innenfra, ifølge Wilberg. Over 80 prosent av de 205 som svarte sier at det skjer intense endringer fra mange kilder, og over 70 prosent beskriver trykket med stor usikkerhet.

- Mye har skjedd bare de siste 12 månedene. Det er press både fra ytre og indre krefter. Redaktørene opplever turbulens.

Over halvparten - 54 prosent - svarer at eierne stiller vanskelige krav.

Det økende presset gir seg utslag i at flere også gir uttrykk for at de ønsker å slutte.

- Det er ingen mangel på engasjement blant redaktørene i jobben de gjør. Men de opplever rollekonflikter, sier Wilberg.

I eldste laget?

Begrepet digital kompetanse er en gjenganger blant svarene. Det er bra at lederne er innstilt på det, mener Wilberg. Men samtidig skaper det utfordringer når redaktøren må forstå det Wilberg beskriver som hele det tekniske bildet.

- Det er et skrik etter digital kompetanse, sa Wilberg da han presenterte undersøkelsen for redaktørene onsdag ettermiddag.

Wilberg viser overfor Journalisten også til at 45 prosent oppgir at de er over 50 år og 68 prosent sier har vært i bransjen i over 20 år.

- Da har de en baggasje det vil være krevende å håndtere.

- Man må være innstilt på endringer. Omstillingsperioden er særdeles spennende. Noen vil brekke ryggen. Noen få bølgeskvulp i pressestøtten kan for eksempel forårsake det.

Wilberg mener også kuttene i bransjen gjør sitt på redaktørene. 4 av 5 svarer at de har opplevd kutt i budsjettet det siste året.

- Vi ser det er tendenser til at det begynner å bli for mye. Det skjer en rolleoverbelastning der redaktørene må balansere det ene og det andre. Så er sjefredaktøren gått til å bli en personalkutter.

Wilberg sier at BI-forskerne så langt bare har skrapt i overflaten av materialet de samlet inn i januar og februar, og at det vil komme flere detaljer fra undersøkelsen senere.

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Tror lesernes tillit kan ta skade. Aftenposten-redaksjonsklubbleder Kristjan Molstad klør seg i hodet over uttalelsene fra Kristin Skogen Lund, konsernsjef i Schibsted som eier blant annet Aftenposten.
Journalisten 18.09.2020
Peker på sikkerhetsårsaker. Amerikanske myndigheter blokkerer nedlastinger av de kinesiske appene Tiktok og WeChat av nasjonale sikkerhetsårsaker, opplyser handelsdepartementet.
Journalisten 18.09.2020
Skogen Lund har vært «jævlig irritert».
Journalisten 18.09.2020
Og mye er utelatt, sier Filter-redaktør.
Journalisten 18.09.2020
Men Rolf Terje Klungland (Ap) er urokkelig. Kvinesdal-lokalpolitiker Rolf Terje Klungland (Ap) har fått sterke reaksjoner fra Avisen Agder etter et Facebook-innlegg tidligere denne uka.
Journalisten 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt