Psykisk helse
20.04.2016
LEKSE I MAT OG HELSE i dag er å telle kaloriene i alt du spiser, hadde læreren sagt til 14-åringen. Etterpå skulle kaloriinntaket sammenlignes med aktivitetsnivået. Ukens tema var sammensetning av ulike matvarer i kostholdet.
Telling ble det, kunne moren fortelle meg noen måneder etterpå. Problemet ble bare at tellingen ikke tok slutt. Den inkluderte etter hvert resten av familiens matinntak også, og førte til at middagene ble forelesninger i ernæringsfysiologi. Jenta hadde lært på skolen at minst to middager i uken må være vegetarisk, at rødt kjøtt ikke er sunt, og at matvarer som salami, fet ost, lyst brød, pizza, pølser, sauser, stuinger, brus, saft, desserter, is, sjokolade, potetgull, kjeks og kake ikke bør spises.
Som mange unge mennesker i dagens samfunn er denne jenta opptatt av å gjøre det riktige. Resultatet for henne er at hun fremdeles bruker mye tid og krefter på å tenke på mat og trening. Ingenting blir avslappet og naturlig lenger, for alt sk