Norsk Landbruk
25.09.2025
SØMNA: Dag-Jøran Einvik var atten år da han overtok mormorens gård. Siden den gang har han og kona Merethe Sund overtatt foreldrenes gård, kjøpt jorda til to nabogårder og utvidet produksjonen kraftig.
Snart skal de dra til Lillestrøm og hente «Melkspannet», som er utmerkelsen Tine gir til melkeprodusenter som har levert elitemelk uavbrutt i 25 år.
- Vi har veldig fokus på melkekvaliteten. Vi drikker melken vår hver dag og setter umiddelbart igang tiltak hvis vi merker at det er forandring på melkesmaken, sier Dag-Jøran. Han vil gjerne dele æren for den gode melkekvaliteten med flere.
- Vi har mange gode rådgivere som vi bruker for å få bra melkekvalitet, både i Tine, Felleskjøpet og NLR. Vi er veldig avhengige av rådgiverne for å holde oppe fokuset. Vi har også dyktige avløsere.
HAR EGEN FINSNITTER
Vi møter Dag-Jøran (51) og Merethe (51) hjemme på Bøvolden gård en dag i midten av juni. Jordene som omkranser gården er nyslåtte. Like nedenfor tunet står en John Deere 8200 finsnitter parkert på enga.
De fire siste årene har Dag-Jøran hatt tre slåtter.
- Kvaliteten blir bedre, men det gir litt mindre mengde samtidig som vi får flere fôrenheter. Dermed kan jeg også redusere litt på kraftfôret. Jeg gikk over til tre slåtter mye på grunn av allergi. Når timoteien blomstrer er jeg veldig allergisk, men med tre slåtter reagerer jeg minimalt.
Samme år som Dag-Jøran kjøpte en ny finsnitter til 3,6 millioner kroner bygde familien også to plansiloer.
- Dette gir mye mindre plast, samtidig som slåtten tar kortere tid og fôret får jevnere kvalitet.
TEAMARBEID I SLÅTTEN
Finsnitteren kjøres i dag også for tre andre gårdbrukere. Hver gård stiller med en mann med traktor og henger. Ingen av gårdbrukerne betaler for å få kjørt inn graset sitt, kun for snitteren. Alle gårdbrukerne er med frem til at det siste graset på den siste gården er kjørt på silo.
- Vi må være fem når vi pakker i siloen: En i
UENIGE: - Vi må være forsiktige med nye investeringer så lenge ingen av våre tre døtre har sagt at de vil overta, sier Merethe til Dag-Jøran som ønsker å utvide grisefjøset neste år.
siloen, en på finsnitteren og tre på trakt
Gå til mediet- Vi har veldig fokus på melkekvaliteten. Vi drikker melken vår hver dag og setter umiddelbart igang tiltak hvis vi merker at det er forandring på melkesmaken, sier Dag-Jøran. Han vil gjerne dele æren for den gode melkekvaliteten med flere.
- Vi har mange gode rådgivere som vi bruker for å få bra melkekvalitet, både i Tine, Felleskjøpet og NLR. Vi er veldig avhengige av rådgiverne for å holde oppe fokuset. Vi har også dyktige avløsere.
HAR EGEN FINSNITTER
Vi møter Dag-Jøran (51) og Merethe (51) hjemme på Bøvolden gård en dag i midten av juni. Jordene som omkranser gården er nyslåtte. Like nedenfor tunet står en John Deere 8200 finsnitter parkert på enga.
De fire siste årene har Dag-Jøran hatt tre slåtter.
- Kvaliteten blir bedre, men det gir litt mindre mengde samtidig som vi får flere fôrenheter. Dermed kan jeg også redusere litt på kraftfôret. Jeg gikk over til tre slåtter mye på grunn av allergi. Når timoteien blomstrer er jeg veldig allergisk, men med tre slåtter reagerer jeg minimalt.
Samme år som Dag-Jøran kjøpte en ny finsnitter til 3,6 millioner kroner bygde familien også to plansiloer.
- Dette gir mye mindre plast, samtidig som slåtten tar kortere tid og fôret får jevnere kvalitet.
TEAMARBEID I SLÅTTEN
Finsnitteren kjøres i dag også for tre andre gårdbrukere. Hver gård stiller med en mann med traktor og henger. Ingen av gårdbrukerne betaler for å få kjørt inn graset sitt, kun for snitteren. Alle gårdbrukerne er med frem til at det siste graset på den siste gården er kjørt på silo.
- Vi må være fem når vi pakker i siloen: En i
UENIGE: - Vi må være forsiktige med nye investeringer så lenge ingen av våre tre døtre har sagt at de vil overta, sier Merethe til Dag-Jøran som ønsker å utvide grisefjøset neste år.
siloen, en på finsnitteren og tre på trakt


































































































