AddToAny

Åpenhet i forskning er en vanskelig balansegang

Åpen forskning har sine ulemper. Det å involvere brukere med ulike interesser i prosjekter, kan være særlig utfordrende.
Det ble tydelig da NESH inviterte til åpent møte om åpen forskning denne uken, og spurte hva som egentlig ligger i frasen "Så åpent som mulig, så lukket som nødvendig".

- Vi er overordnet enige i at forskningen skal være så åpen som mulig. Men hvor går for eksempel grensen mellom brukermedvirkning og overstyring fra brukerne? Sa førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø (UiO) og leder for Akademiet for yngre forskere (AYF) Katerini Storeng.

Storeng var en av innlederne på møtet. Hun fortalte blant annet om egne erfaringer med innblanding under et internasjonalt forskningsprosjekt som skulle evaluere effekten av et britisk bistandsprosjekt for å hindre at kvinner dør fra utrygg abort. De internationale NGOene som gjennomførte prosjektet på vegne av britiske myndigheter var involvert i forskjellige stadier av forskningsprosjektet, men det var, på papiret, klare spilleregler i kontrakten for kommunikasjonen mellom forskerne og organisasjonene. Disse ble ifølge Storeng, ikke overholdt.

- Det var veldig sensitive spørsmål vi diskuterte, men flere av brukerne takket oss for å få bidra. Flere av direktørene for organisasjonene var derimot mindre fornøyde med våre analyser. De sendte oss harselerende e-poster der de blant annet gikk til angrep på våre metoder. De ønsket at vi skulle anonymisere, ikke bare organisasjonene, men også landene som var involvert. Da ville det ikke være mulig for andre å etterprøve forskningen vår. Vi mente også det ville være i offentlighetens interesse å kjenne organisasjonenes identitet.

Storeng henvendte seg til forskningsetisk utvalg ved UiO, men fik

Les mer

Flere saker fra Forskningsetikk

Er du opptatt av forskning og forskningsetikk? Vi er på jakt etter en person som kan lede det viktige arbeidet til De nasjonale forskningsetiske komiteene videre.
Forskningsetikk 02.01.2020
En stor andel av medisinstipendiatene i Oslo har opplevd uetisk press, viser en ny studie. En annen, og landsomfattende undersøkelse antyder at tellekantsystemet og pengejag spesielt rammer unge forskere.
Forskningsetikk 17.12.2019
At han treng hjelp i kvardagen vart eit fortrinn. I dag er Ole Magnus Oterhals blant Noregs mest erfarne utviklingshemma medforskarar.
Forskningsetikk 17.12.2019
Sjukehusa har ansvaret for opplæring av brukarane dei rekrutterer til medverknad i forsking, men overlet det stort sett til pasientorganisasjonane. Ingen sikrar at tilbod om opplæring blir gitt til alle.
Forskningsetikk 17.12.2019
Fagmiljøene er for lite bevisst på utfordringene rundt brukermedvirkning, ifølge forsker Katerini Storeng. I verste fall kan brukermedvirkning bli en trussel mot akademisk uavhengighet, advarer hun.
Forskningsetikk 17.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt